Slik kan du redde klimaet

Slik kan du redde klimaet
Slik kan du redde klimaet

Med mengden av katastroferapporter som blir presentert i disse dager er det lett å føle seg litt hjelpeløs. Men det trenger verken være spesielt anstrengende eller dyrt å leve mer miljøvennlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Her er flere klimaråd:

Ti klimaråd fra Al Gore

Klimaløftet

Grønn hverdag

FOTO t.v.: Organisasjonen Framtiden i våre hender stod bak snømenn som aksjonerte mot global oppvarming i Slotttsparken. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Solsikkebildet foran hentet fra Wikipedia.

Faktisk kan man spare penger på det!

I dag er det Verdens Miljødag - FNs årlige dag for å sette fokus på miljø både blant vanlige folk og blant politikere.

Sammen med våre lesere har ABC Nyheter satt sammen en rekke små og store tips om hvordan du kan leve mer miljøvennlig. Skriv gjerne inn enda flere miljøtips i kommentarfeltet nedenfor (du må være registrert og innlogget som bruker).

Spar penger

Noen klimaråd er åpenbare. Du kan spare mye penger og miljø ved å reise kollektivt, eller ved å gå eller sykle til jobben. Du sparer nesten en halv kilo karbondioksid for hver halvannen kilometer du ikke kjører bil.

Men er du helt avhengig av bilen, finnes det triks for dette også. Sjekk at dekkene dine har riktig lufttrykk. Da kan du senke bensinforbruket per halvannen kilometer med over tre prosent. Sparer du fire liter bensin, holder du over ni kilo karbondioksid unna atmosfæren!

Dersom du slår av elektriske apparater som TV, DVD-spille, stereoanlegg og PC når de ikke er i bruk, kan du redusere CO2-utslippene med flere tonn per år.

Bytter du i tillegg ut lyspærene dine med sparepærer kan du spare miljøet for ytterligere 70 kilo karbondioksid i året.

Godt inneklima

Når man først er inne på klima, så er det ikke bare uteklima som gir oss problemer. Med enkle grep kan du også forbedre ditt inneklima, til glede for hele familien. Nå som sommeren er over oss burde det ikke være noe problem for de fleste å skru varmeovner ned eller helt av. Jo varmere du har det, jo bedre trives midd, muggsopp og bakterier. Sats på kjemikaliefri rengjøring og skaff deg mikrofiberkluter hvis du ikke allerede har det. De gjør rent uten at du trenger å bruke såpe i vannet. Velg eventuelt miljømerkede midler med minst mulig kjemikalier og parfymer. I tillegg er det mulig å innrede stue og oppholdsrom slik du får mest mulig vaskbare overflater, noe som forenkler renhold.

Vårrengjøring og byttehandel

Har du enda ikke gjort unna vårens storrengjøring, så har du mulighet til å tjene noen kroner på å rydde i kjeller og loft også. Å gi bort gamle møbler, klær og barneleker til loppemarked eller ha en byttering med venner kan være en fin måte å sørge for gjenbruk av de tingene du ikke lenger selv har bruk for.

Eller hva med å selge ting på nettet? Aktive brukere på tjenester som eBay , Finn.no og QXL kan til og med tjene en krone eller to på å selge tingene sine. Bruktbutikker kan også være interessert, kontakt de gjerne på forhånd.

Sunt for deg, sunt for miljøet

Visste du at kjøttproduksjon gir klimagassutslipp? Dersom alle i Norge hadde kuttet ut kun én pakke kjøttdeig i måneden, ville det spart miljøet for klimautslipp tilsvarende det et gasskraftverk uten rensing slipper ut i løpet av seks måneder.

Grunnen er at kjøttproduksjon er mye mer ressurs- og energikrevende enn produksjon av frukt, grønnsaker og fisk. Det tar nesten ti ganger så stort areal for å produsere én kilo kjøtt som for å produsere et kilo korn.

Ifølge Miljøverndepartementets nettside «Klimaløftet» har Framtiden i våre hender regnet ut at produksjon av en kilo oksekjøtt gir utslipp tilsvarende 22,3 kilo CO2. Til sammenligning gir en kilo poteter et utslipp på drøyt 200 gram CO2, altså under en hundredel.

Noen kjøttslag bidrar mer til klimagassutslipp enn andre. Oksekjøtt regnes som «verstingen», lysere kjøttslag som gris og kylling kommer noe bedre ut fordi sau og storfe slipper ut mer metangass enn gris og kylling når de promper og raper. Metanutslippet fra husdyr utgjør en stor andel av verdens klimagassutslipp. Så spis altså mer frukt og grønt og mindre kjøtt, det er både sunt for miljøet og sunt for deg.

---

Har du noen klimaråd du vil dele med ABC Nyheters lesere? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy