Nynazistisk demonstrasjon på nasjonaldagen

Nok en gang vil nynazister arrangere Folkets marsj på Sveriges nasjonaldag. Politiet satser på å holde aktivister fra venstresiden unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyreekstreme marsjen skal arrangeres i Vasaparken nord i Stockholm. Også Vänsterpartiet har søkt om tillatelse til å demonstrere i parken 6. juni, men fikk nei. De må i stedet holde seg i den sørlige delen av hovedstaden, noe som provoserer Vänsterpartiets leder Lars Ohly.

- Jeg synes det er for jævlig at man nekter oss å demonstrere nord i byen fordi nazistene er der. Det er en hån å si at vi lokker voldspersoner. Og dessuten er det politiets ansvar å garantere sikkerheten hvis vi vil demonstrere der, sier Ohly til Dagens Nyheter.

I fjor måtte politiet gripe inn da aktivister fra venstresiden tok seg fram til marsjen. 350 antifascister ble til slutt kjørt vekk av politiet.

Ifølge arrangørene bak Folkets marsj vil publikum i år også få musikalsk underholdning og politisk ukorrekte taler. I fjor deltok om lag 800 personer på arrangementet.

Men det er ikke bare høyreekstremister og antirasister som vil bruke nasjonaldagen til å fremme sitt budskap. I år skal det også holdes en markering mot seksuelle overgrep mot kvinner i Stockholm.

Det er også duket for en rekke kulturarrangementer, og på Skansen opptrer artister som Lisa Nilsson, Rikard Wolff og Lill Lindfors. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Flickr.com

Personvernpolicy