Harde kamper i Libanon

Harde kamper i Libanon
Harde kamper i Libanon

Fem personer er drept i de siste kampene i Libanon. Situasjonen er forverret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klare til mer kamp
Libanesiske soldater skjøt tilbake mot islamske ekstremister i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh etter at de selv ble angrepet med granatild og maskingeværer søndag kveld. Kampene er et tegn på at den to uker lange konflikten nord i Libanon er i ferd med å spre seg til andre deler av landet. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

En familie flykter fra den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)En familie flykter fra den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

Saida (NTB-Reuters-AFP): Libanon kan gå mot langvarig ustabilitet etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater i Sør-Libanon.

To libanesiske soldater, to ekstremister og én sivilperson er drept i kampene ved Libanons største palestinske flyktningleir Ain al-Hilweh, opplyser en militærkilde. Leiren ligger like ved havnebyen Saida.

Kampene startet da medlemmer av den ytterliggående gruppa Jund al-Sham angrep soldater som er stasjonert rett utenfor leiren søndag kveld. Det ble skutt med både granater og maskingeværer, og i løpet av natten ble soldatene angrepet tre ganger, ifølge øyenvitner.

Angrepet har muligens til hensikt å lette presset på islamske ekstremister som har forskanset seg i flyktningleiren Nahr al-Bared i nord, og det kan også være et forsøk på å spre konflikten til andre deler av Libanon.

I tillegg til at fem personer er drept, er tre soldater og to sivile såret.

Liten gruppe

To libanesiske soldater gjør seg klare til å skyte mot flyktningleiren Ain al-Hilweh ved havnebyen Saida sør i Libanon. Minst fem personer er drept i kampene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)To libanesiske soldater gjør seg klare til å skyte mot flyktningleiren Ain al-Hilweh ved havnebyen Saida sør i Libanon. Minst fem personer er drept i kampene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

Jund al-Sham er en meget liten ytterliggående gruppe, som har erklært sin støtte til Fatah al-Islam, den al-Qaida-inspirerte gruppen i nord. Jund al-Sham består stort sett av ytterliggående sunnimuslimske libanesere, og enkelte av medlemmene er ettersøkt.

Gruppas navn betyr soldater fra Damaskus, og den er også aktiv i Syria, ifølge syriske tjenestemenn.

Rent organisasjonsmessig ser det ikke ut til å være noen forbindelse mellom gruppene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den libanesiske hæren anmoder nå alle palestinske grupper og libanesiske politikere til å takle situasjonen med fast hånd slik at uroen i de palestinske leirene ikke får utarte seg til en konflikt som truer landets stabilitet.

Palestinske ledere, som har ansvaret for sikkerheten i leiren, har allerede vært i kontakt med libanesiske myndigheter, opplyser lokale tjenestemenn i Saida til nyhetsbyrået AFP.

Gir ikke opp

Innbyggerne i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon holdt seg inne etter at det brøt ut kamper mellom regjeringsstyrker og islamske ekstremister søndag kveld. Foto: ScanpixInnbyggerne i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon holdt seg inne etter at det brøt ut kamper mellom regjeringsstyrker og islamske ekstremister søndag kveld. Foto: Scanpix

Nord i Libanon skjøt soldater mot leiren Nahr al-Bared flere ganger i løpet av natten. Medlemmene av Fatah al-Islam har så langt nektet å overgi seg selv om de er langt færre nå enn da konflikten begynte 20. mai. Gruppa består i tillegg til palestinere av flere utenlandske
ekstremister, ifølge libanesiske myndigheter.

Kampene er de verste siden borgerkrigen raste i Libanon fra 1975 til 1990. Minst 113 mennesker er drept og om lag 25.000 av Nahr al-Bareds 40.000 innbyggere har flyktet som følge av kampene og den alvorlige humanitære krisen i leiren. (©NTB)

Personvernpolicy