Harde kamper i Libanon

Harde kamper i Libanon
Harde kamper i Libanon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem personer er drept i de siste kampene i Libanon. Situasjonen er forverret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Klare til mer kamp
Libanesiske soldater skjøt tilbake mot islamske ekstremister i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh etter at de selv ble angrepet med granatild og maskingeværer søndag kveld. Kampene er et tegn på at den to uker lange konflikten nord i Libanon er i ferd med å spre seg til andre deler av landet. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

En familie flykter fra den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)En familie flykter fra den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

Saida (NTB-Reuters-AFP): Libanon kan gå mot langvarig ustabilitet etter at det brøt ut kamper mellom islamske ekstremister og regjeringssoldater i Sør-Libanon.

To libanesiske soldater, to ekstremister og én sivilperson er drept i kampene ved Libanons største palestinske flyktningleir Ain al-Hilweh, opplyser en militærkilde. Leiren ligger like ved havnebyen Saida.

Kampene startet da medlemmer av den ytterliggående gruppa Jund al-Sham angrep soldater som er stasjonert rett utenfor leiren søndag kveld. Det ble skutt med både granater og maskingeværer, og i løpet av natten ble soldatene angrepet tre ganger, ifølge øyenvitner.

Angrepet har muligens til hensikt å lette presset på islamske ekstremister som har forskanset seg i flyktningleiren Nahr al-Bared i nord, og det kan også være et forsøk på å spre konflikten til andre deler av Libanon.

I tillegg til at fem personer er drept, er tre soldater og to sivile såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liten gruppe

To libanesiske soldater gjør seg klare til å skyte mot flyktningleiren Ain al-Hilweh ved havnebyen Saida sør i Libanon. Minst fem personer er drept i kampene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)To libanesiske soldater gjør seg klare til å skyte mot flyktningleiren Ain al-Hilweh ved havnebyen Saida sør i Libanon. Minst fem personer er drept i kampene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Reuters / Ali Hashisho / SCANPIX)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jund al-Sham er en meget liten ytterliggående gruppe, som har erklært sin støtte til Fatah al-Islam, den al-Qaida-inspirerte gruppen i nord. Jund al-Sham består stort sett av ytterliggående sunnimuslimske libanesere, og enkelte av medlemmene er ettersøkt.

Gruppas navn betyr soldater fra Damaskus, og den er også aktiv i Syria, ifølge syriske tjenestemenn.

Rent organisasjonsmessig ser det ikke ut til å være noen forbindelse mellom gruppene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den libanesiske hæren anmoder nå alle palestinske grupper og libanesiske politikere til å takle situasjonen med fast hånd slik at uroen i de palestinske leirene ikke får utarte seg til en konflikt som truer landets stabilitet.

Palestinske ledere, som har ansvaret for sikkerheten i leiren, har allerede vært i kontakt med libanesiske myndigheter, opplyser lokale tjenestemenn i Saida til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir ikke opp

Innbyggerne i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon holdt seg inne etter at det brøt ut kamper mellom regjeringsstyrker og islamske ekstremister søndag kveld. Foto: ScanpixInnbyggerne i den palestinske flyktningleiren Ain al-Hilweh sør i Libanon holdt seg inne etter at det brøt ut kamper mellom regjeringsstyrker og islamske ekstremister søndag kveld. Foto: Scanpix

Nord i Libanon skjøt soldater mot leiren Nahr al-Bared flere ganger i løpet av natten. Medlemmene av Fatah al-Islam har så langt nektet å overgi seg selv om de er langt færre nå enn da konflikten begynte 20. mai. Gruppa består i tillegg til palestinere av flere utenlandske
ekstremister, ifølge libanesiske myndigheter.

Kampene er de verste siden borgerkrigen raste i Libanon fra 1975 til 1990. Minst 113 mennesker er drept og om lag 25.000 av Nahr al-Bareds 40.000 innbyggere har flyktet som følge av kampene og den alvorlige humanitære krisen i leiren. (©NTB)