USA og Iran i historisk møte

USA og Iran i historisk møte
USA og Iran i historisk møte

Iran og USA holder mandag sitt første bilaterale møte på nesten 30 år. Landenes ambassadører til Irak skal diskutere den stadig dårligere sikkerheten i det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Reuters / Scanpix

Samtalene som ble innledet mandag formiddag, representerer en kraftig kursendring hos myndighetene i Washington, som har forsøkt å isolere Iran siden de to landene brøt de diplomatiske forbindelsene etter den islamske revolusjonen i 1979.

- Jeg er sikker på at vi ved å sikre fremgang i dette møtet, uten tvil vil forbedre tilliten mellom de landene og skaper en positiv atmosfære, sier Iraks statsminister Nuri al-Maliki, som deltok på innledningen av mandagens møte.

USAs ambassadør Ryan Crocker har uttalt at han ikke venter noen store gjennombrudd som følge av møtet, og det er få som har videre forhåpninger om at Washington og Teheran skal bli enige om hvordan krisen i Irak best kan løses.

Oppkjøringen til de historiske samtalene har heller ikke vært den beste. Den iranske regjeringen har beskyldt USA for å organisere nettverk av spioner i Iran, og søndag ble det overlevert en offisiell protest.

Beskyldningene går ut på at nettverkene er ledet av amerikanske etterretningsfolk. Dette er første gang USA anklages så direkte for å stå bak omfattende spionasje på iransk jord.

Samtidig ventes det at USAs Irak-ambassadør Ryan Crocker mandag vil ta opp anklagene mot Iran om at landet bistår irakiske opprørere med våpen og teknisk støtte. (©NTB)

Personvernpolicy