Kongen på Haugen – med dronning

Kongen på Haugen – med dronning
Kongen på Haugen – med dronning

Den kongelige 17. mai-feiringen ble avsluttet med «kongen på Haugen», nærmere bestemt St. Hanshaugen, der også dronning Sonja var til stede torsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Kongeparet avsluttet dagens feiring av nasjonaldagen på St.Hanshaugen i Oslo.

Oslo (NTB-Wibecke Lie): Kongeparet så ut til å hygge seg på «Haugen» i Oslo sentrum, der rundt et par tusen mennesker hadde møtt opp for å ta del i folkefesten ved den tradisjonsrike scenen i parken.

Tema for bydelsbesøket var mangfold i sentrum, og lokale krefter sørget for underholdningen.

Mest applaus fikk 93 år gamle Margrethe Holm, som sang «17. mai er jeg så gla’ i» med de tre 16-åringene i bandet Liba Liba Skunk.

I denne bydelen er det tydelig et aktivt samarbeide på tvers av generasjonene.

Kari Svendsen, som også er oppvokst ved St. Hanshaugen, sørget for det humoristiske sanginnslaget. Etter den knapt timelange underholdningen spaserte kongeparet ned til Jødisk Bo- og Seniorsenter ved siden av Synagogen i Dalsbergstien, der de ble budt på kaffe før turen gikk hjem til Slottet.

Lang dag
Noen timer tidligere hilste kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra barnetoget fra Slottsbalkongen. Bare nesetippen stakk opp over kanten da den tre år gamle tronarvingen først tok plass på balkongen sammen med foreldre og besteforeldre. Men hun fant raskt noe å stå på, og fikk dermed fullt utsyn til det fargerike opptoget på plassen under.

I vel en halv time holdt den lille jenta ut på balkongen før hun forsvant inn på Slottet etter å ha vinket ivrig til barn og voksne på den tettpakkede Slottsplassen.

Grunnen til at ikke de øvrige medlemmene av kongefamilien er til stede på Slottsbalkongen 17. mai, er at kong Harald har bestemt at det er kun de fem som utgjør kongehuset – kongepar, kronprinspar og tronarving – som skal representere familien ved offisielle begivenheter. Men til lunsjen på Slottet etter barnetoget er hele kongefamilien invitert.

Sjarmtroll på Skaugum
For kronprinsfamilien startet 17. mai-feiringen tidlig. Fra klokka 8 hilste de barnetoget i Asker som går forbi Skaugum, og for første gang i historien sto i år en bunadskledd kronprins og tok imot skolebarna 17. mai. Kronprinsparet har nemlig fått Askers festbunader i gave av Husfliden og Asker kommune, det samme har yngstemann, prins Sverre Magnus. Prinsesse Ingrid Alexandra og storebror Marius var begge i «gamle» bunader, henholdsvis fra Hardanger og Vest-Agder.

Det var kjølig på Skaugum torsdag morgen, og barna gikk litt ut og inn i løpet av den knappe timen det tok barnetoget å passere. Marius sto sammen med resten av familien det første kvarteret, men ble senere kjørt ned Jansløkka skole for å delta i toget sammen med kameratene.

Ingrid Alexandra og lillebror sjarmerte publikum mens de vinket og klappet for alle barna. Lilleprinsen var tydelig fascinert av både musikken, flaggene og alle barna som kom forbi, og fulgte arrangementet med store øyne fra sin plass på trappen. Innimellom tok han en rusletur rundt pappas bein. Storesøster var litt mer urolig, og vandret litt fram og tilbake mellom foreldrene før hun ble tatt inn i varmen av barnepiken. Men vinke på kongelig vis kan den lille jenta, og det gjorde hun til gagns mens hun satt på mammas arm.

Personvernpolicy