Reisebrev fra kultur-Norge:

Med Grieg i kofferten

Med Grieg i kofferten
Med Grieg i kofferten

I anledning 100-års markeringen for Edvard Griegs død, drar hans bysbarn ut i verden for å gjøre komponisten bedre kjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reisebrevet er skrevet av Kristin Svarstad.

Hun jobber til daglig i stiftelsen MusicaNord med program- og webdesign/-tekst. Hun er med på turneen til de tidligere sovjetiske republikkene. Reisen startet 11.00 fra Bergen søndag formiddag og ankomst var i Tbilisi 04.00 natt til mandag. Den første konserten er mandag kveld.

ABC Nyheter følger noen av dem gjennom dette reisebrevet fra Georgia og Aserbajdsjan.

Er det riktig å feire en manns død? Det er uansett et faktum at det er Grieg-jubileum i år. Hundreårsdagen for vår mest kjente og kjære komponists bortgang vil bli markert både i inn- og utland. Hovedstaden i den griegske verden, Bergen, ser hele året 2007 som en anledning til å vitalisere og aktualisere Grieg-arven.

Ved slike markeringer drypper det også på lokale kulturaktører. MusicaNord, et lite, men aktivt konsertselskap med over 1.000 konserter bak seg i sin 16 år lange eksistens, har blitt invitert til å avholde flere konserter i fjernere strøk. Eksotiske Georgia og Aserbajdsjan ønsker Griegs tilstedeværelse på selveste 17. mai. For anledningen representert ved de erfarne artistene Michael Süssmann, fiolin og Signe Bakke, klaver.

På tross av flerfoldige tilbakelagte mil over fiolinstrenger og klaviatur, er disse eksotiske strøkene av det tidligere Sovjetunionen til nå ukjent territorium for både Süssmann og Bakke. Kanskje det eldste medlemmet av truppen, den 250 år gamle Bergonzi-fiolinen, har vært i disse områdene før. Den har blant annet vært i den geniforklarte fiolinisten Joseph Joachims eie på 1800-tallet, og hvem vet, kanskje han på en av sine turneer gjestet disse landene på grensen mellom Europa og Asia.

Signe Bakke innrømmer at hennes kjennskap til Kaukasus-området er rimelig beskjedent. Førsteamanuensisen ved Grieg-akademiet har en fyldig merittliste å vise til: Hun vant Ungdommens pianomesterskap 18 år gammel, debuterte i aulaen 23 år gammel og har siden det hatt konserter både i inn- og utland. Festspillene i Bergen, Olavsfestdagene i Trondheim, Ultima og Autunnale. Men ingen konserter i Asia – hittil…

Bakke beskriver seg selv som en nysgjerrigper av natur. Hun ser nå med skrekkblandet fryd på anledningen til å gjøre et nytt geografisk bekjentskap – et frynsegode ved yrket sitt som hun setter stor pris på. Hun forteller om litt kontakt med unge musikkstudenter fra området; da fikk hun inntrykk av et seriøst musikkliv med høy kvalitet. Nå ser hun fram til å finne ut om forventningene stemmer med virkeligheten.

Siden en av konsertene vil bli avholdt på selveste 17.mai, har hun tenkt å ikle seg bunad, men er litt usikker i forhold til den verdifulle søljen og sølvet – går det an å ha det i håndbagasjen med alle disse restriksjonene for flyfarten? Noen av nålene er jo ganske skarpe. Og det kan være en viss risiko å legge kostbarhetene i kofferten også – tenk om den tar seg en tur til Usbekistan i stedet?

Bekymringer for klesdrakten er for Michael Süssmanns del heller minimale. Menn har det enkelt sånn. Noen nye hvitskjorter, svart sytråd og nål i tilfelle rømningslystne knapper rett før konsertene tar til. Ikke for det, til 17.mai-festen kunne det kanskje være behov for smoking, men da begynner kofferten å bli litt overmett.

Michael Süssmanns er kunstnerisk leder i MusicaNord og har andre bekymringer. Fem år gammel startet han sin fiolinkarriere, da foreldrene hans emigrerte fra Israel til Bergen. Faren hans skulle besette en vikarstilling som bratsjist i Bergen Filharmonien. Stillingen ble varig og Süssmann vokste opp i Bergen, i et hjem som levde for musikken. Han debuterte syv år gammel og fikk senere en solid skolering ved Kongelig musikk-konservatorium i Brüssel og Musikkhochskole i Zürich. Han har virket både som konsertmester og konsertfiolinist og drevet pedagogisk virksomhet. Gjennom MusicaNord har han arrangert Lysøen-, Fløien- og Grieg in Bergen-konsertene, som har vært til glede for både Bergens innbyggere og utallige turister.

Utenlandsreiser har det blitt en del av gjennom årene. Süssmann har også gjort seg noen ubehagelige erfaringer: Ved et tidligere besøk i Moskva fikk han problemer da han skulle frakte den verdifulle Bergonzien med seg hjem i håndbagasjen – det oppsto tvil om fiolinens identitet. Russerne i tollen registrerte at det var et gammelt, kostbart instrument, og det måtte en del fakser og telefoner til for å bevise eierskapet, og fiolinen til slutt trygt var på vei hjem igjen til Norge sammen med sin eier. Så denne gangen har Süssmann forberedt seg på slike eventualiteter og har laget et eget dokument som skal fungere som instrumentets «pass», slik at fiolinen trygt kan reise til og fra uten identifikasjonsproblemer.

Forberedelsene til reisen er vel sånn noenlunde under kontroll. På forhånd har det blitt øvd og øvd – etter gjentatte prøver er musikken lagret under huden, i hver muskel og hver knokkel. Kroppene klager over behandlingen, men når ikke frem. Programmet er lagt, og det kan se ut til å bli litt av et maraton. Det er planlagt tre konserter i løpet av en kort uke, en i Tbilisi og to i Baku - den første allerede samme dagen som ankomst. I tillegg kommer noen besøk på musikkinstitusjoner i Baku.

Konsertprogrammet i seg selv er ganske krevende. Süssmann og Bakke skal fremføre Griegs tre fiolinsonater, som danner en syklus i hans kammermusikalske produksjon. I den første sonaten, Op 8 (nr 1), stifter vi bekjentskap med den unge, friske og energiske komponisten som allerede her viser en mesterhånd, fremdeles litt utemmet. I den neste sonaten, Op. Nr. 13, kommer Griegs store kjærlighet til folkemusikken frem. Alle satsene, spesielt nr. 1 og 3, har folkemusikkmotiver. Det går hele 19 år til den siste, den store C-moll sonaten. Karakteren her er helt annerledes, den er grave, alvorlig, og viser den modne kunstners overskudd, innsikt, og ikke minst fullendte kontroll.

C-moll sonaten anses for å være Griegs mest dramatiske kammermusikalske verk. Det er få som fremfører disse tre sonatene i løpet av samme konsert, da det er et så stort og musikalsk krevende spenn i utviklingen fra den unge til den modne Grieg.

Les andre del av reisebrevet her.

Fakta:

Georgia og Aserbajdsjan er nabostater og ligger begge i Kaukasus-fjellene, som skiller Europa fra Asia. Georgia, med hovedstaden Tbilisi, ligger vest for Aserbajdsjan med grense mot Svartehavet, og er historisk et gammelt, kristent kongedømme fra rundt 300 e.Kr.

Landet har gjennom tidene vært underlagt skiftende herredømmer. Georgia frigjorde seg fra Sovjet på samme tid som Aserbajdsjan og sikter nå mot vest i håp om NATO-medlemsskap fra 2008.

Da Aserbajdsjan ble selvstendig, som den første staten som løsrev seg fra Sovjetunionen i 1991, ble det på ny satset på oljen. I begynnelsen av det 20. århundre var hovedstaden Bakus oljefelter de største i verden, og sto for halvparten av verdens totale oljeproduksjon. Den norske stat har en norsk ambassade i Baku, og ambassaden er MusicaNords offisielle vert for Grieg-turneen.

(Kilde: Wikipedia)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem
Siste nytt
17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus