Politiet steinet ut av Pusher-street

Politiet steinet ut av Pusher-street
Politiet steinet ut av Pusher-street

Flere hundre demonstranter tørnet sammen med politiet i Christiania i København etter at danske myndigheter gikk i gang med å rive et hus i fristaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Demonstranter brente bildekk i protest mot rivingen av trehuset Cigarkassen i Christiania mandag. Foto: Jens Astrup / SCANPIX

Samtidig med at en demonstrasjon skulle begynne, gikk en gruppe maskerte Christiania-forkjempere mandag til angrep på politiet med stein.


Politiet måtte derfor trekke seg tilbake fra den såkalte Pusher-street i Christiania, der det i lange perioder åpent er blitt omsatt hasj og annen narkotika, melder flere danske nettaviser.


Politiet svarte med bruk av tåregass, og minst tolv personer ble anholdt. En eldre mann blant demonstrantene ble slått i hodet med politikøller etter at han motsatte seg arrest, og han ble senere kjørt bort i ambulanse, ifølge Politiken.dk.

Riving

Rivingen av huset Cigarkassen i området Dyssen ble innledet mandag morgen, skriver Politiken. Men flere hundre Christiania-beboere hadde samlet seg ved huset og satt opp barrikader på veiene.


Christiania-aktivister av forskjellig slag satte i gang en storstilt mobilisering fra mandag morgen da de skjønte hva som var i ferd med å skje. Via sms-meldinger og telefon ble et stort antall oppfordret til å komme til Christiania for å hindre rivingen eller protestere mot den.


Den omstridte Cigarkassen er en nedbrent bygning. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var rivingen ferdig før klokken 12 mandag formiddag.

Spent

Politiet trakk seg på ettermiddagen tilbake, og situasjonen roet seg. Men flere forteller om en meget spent og til dels hatsk stemning, og både politi og demonstranter var tydelig i beredskap.


Journalister fra nettavisen Politiken.dk så maskerte ungdommer som bar kasser med stein og bensinbomber og opplevde selv både å bli skjelt ut og bedt om forlate området. En fotograf ble nedsprutet med tennvæske. (©NTB)

Personvernpolicy