Meny

Taliban-leder drept

Taliban-leder drept

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talibans militære øverstkommanderende i Sør-Afghanistan er død. Drapet på mulla Dadullah regnes som en stor seier for de utenlandske styrkene i kampen mot de afghanske opprørerne.
Foto: Scanpix/ Reuters / Stringer
Talibans militære øverstkommanderende i Sør-Afghanistan er død.
Kabul (NTB-Reuters-AFP): Dadullah ble drept lørdag sammen med sin bror i den sørafghanske provinsen Helmand, sier Saeed Ansari, talsperson for den afghanske etterretningstjenesten.

Drapet på Dadullah er det største tilbakeslaget for Taliban siden gruppen startet sin opprørskrig i 2001. I en uttalelse fra NATOs ISAF-styrke heter det at Dadullah ble drept i en operasjon utført av den amerikanskledede koalisjonen med støtte fra ISAF.

- Mulla Dadullah vil nok bli erstattet i fremtiden, men dette er uansett et hardt slag for opprørerne, heter det videre i uttalelsen.

Viste fram liket

Afghanske myndigheter viste søndag fram liket av Taliban-lederen til journalister i Kandahar for å bevise identiteten hans.

- Han ble drept i går, og akkurat nå står jeg med liket hans foran meg, sa guvernør Assadullah Khalid i Kandahar-provinsen.

- Dette vil helt klart få en innvirkning på opprørsbevegelsen ettersom han var en sentral Taliban-kriger, en viktig leder, sier guvernør Assadullah Wafa i Helmand.

Taliban avviser imidlertid at Dadullah er død og lover å legge fram nye opptak av Talibans øverstkommanderende for mediene.

- Dette er ikke noe annet enn propaganda, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Øverste råd

Dadullah satt i Talibans øverste råd før den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001. Han har siden ledet Taliban-geriljaens angrep og militære aksjoner sør i landet, og det antas også at han står bak en rekke bortføringer av utlendinger i Afghanistan.

Han har uttalt at han har flere hundre personer i sin kommando som står klare til å utføre selvmordsangrep. Mullaens måte å drive krigføring på er blitt sammenlignet med den irakiske opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i fjor.

- Dette er det største tilbakeslaget for Taliban siden de tok opp sin motstandskamp i 2001, sier journalist og Taliban-ekspert Rahimullah Yusufzai.

- De kan ta hevn. De kan bli mer brutale. Det kan bli flere hevnangrep. Men akkurat nå står det klart at det ikke finnes noen som kan erstatte ham, fremholder han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus