Taliban-leder drept

Taliban-leder drept
Taliban-leder drept

Talibans militære øverstkommanderende i Sør-Afghanistan er død. Drapet på mulla Dadullah regnes som en stor seier for de utenlandske styrkene i kampen mot de afghanske opprørerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix/ Reuters / Stringer
Talibans militære øverstkommanderende i Sør-Afghanistan er død.

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Dadullah ble drept lørdag sammen med sin bror i den sørafghanske provinsen Helmand, sier Saeed Ansari, talsperson for den afghanske etterretningstjenesten.

Drapet på Dadullah er det største tilbakeslaget for Taliban siden gruppen startet sin opprørskrig i 2001. I en uttalelse fra NATOs ISAF-styrke heter det at Dadullah ble drept i en operasjon utført av den amerikanskledede koalisjonen med støtte fra ISAF.

- Mulla Dadullah vil nok bli erstattet i fremtiden, men dette er uansett et hardt slag for opprørerne, heter det videre i uttalelsen.

Viste fram liket

Afghanske myndigheter viste søndag fram liket av Taliban-lederen til journalister i Kandahar for å bevise identiteten hans.

- Han ble drept i går, og akkurat nå står jeg med liket hans foran meg, sa guvernør Assadullah Khalid i Kandahar-provinsen.

- Dette vil helt klart få en innvirkning på opprørsbevegelsen ettersom han var en sentral Taliban-kriger, en viktig leder, sier guvernør Assadullah Wafa i Helmand.

Taliban avviser imidlertid at Dadullah er død og lover å legge fram nye opptak av Talibans øverstkommanderende for mediene.

- Dette er ikke noe annet enn propaganda, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Øverste råd

Dadullah satt i Talibans øverste råd før den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001. Han har siden ledet Taliban-geriljaens angrep og militære aksjoner sør i landet, og det antas også at han står bak en rekke bortføringer av utlendinger i Afghanistan.

Han har uttalt at han har flere hundre personer i sin kommando som står klare til å utføre selvmordsangrep. Mullaens måte å drive krigføring på er blitt sammenlignet med den irakiske opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i fjor.

- Dette er det største tilbakeslaget for Taliban siden de tok opp sin motstandskamp i 2001, sier journalist og Taliban-ekspert Rahimullah Yusufzai.

- De kan ta hevn. De kan bli mer brutale. Det kan bli flere hevnangrep. Men akkurat nå står det klart at det ikke finnes noen som kan erstatte ham, fremholder han. (©NTB)

Personvernpolicy