17-åring vant rett til abort i høyesterett

En irsk 17-åring får lov til å reise til Storbritannia for å ta abort, etter at hun tok saken til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta utfordret de strenge abortlovene i Irland, etter at hun ble nektet å reise til Storbritannia for å ta abort, selv om det var klart at fosteret ikke vil overleve.

Saken ble lagt fram for irsk høyesterett, og fredag kom avgjørelsen om at jenta står fritt til å reise til Storbritannia.

17-åringen som er fire måneder på vei i svangerskapet, søkte om abort for to uker siden, da hun fikk vite at fosterets hjerne ikke ville utvikle seg skikkelig, og at det derfor ikke ville overleve etter fødselen.

Helsevesenet besluttet likevel at hun ikke fikk reise for å ta abort.

I rettsaken som begynte forrige torsdag, var helsemyndighetene, staten, jentas advokat og jentas mor enige om at hun burde få reise for å avslutte svangerskapet. Mens en advokat som var utnevnt av staten til å representere det ufødte barnet, argumenterte med at selv om det fantes beviser for at det ikke vil overleve, så var barnet beskyttet av grunnloven.

Strenge lover

Abort er ulovlig i Irland, som sammen med Malta og Polen har de strengeste abortlovene blant de 27 EU-landene. Irske kvinner bare lov til å reise for å få en abort utført dersom deres deres liv er i fare, eller om de er suicidale.

Abortmotstandere protesterte utenfor retten fredag. Andre, som interesseorganisasjonen «Alliance for Chioce», ønsket velkommen høyesterettens avgjørelse, men sa at det var galt at jenta måtte utsettes for en rettssak i en allerede vanskelig situasjon:

- Hvor mange flere unge kvinner må traumatiseres før irsk lov erkjenner deres rett til tilgang på et trygt og lovlig aborttilbud i deres eget hjemland, spurte en talsperson for interesseorganisasjonen.

6.000 aborter hvert år

Irland har hatt fem avstemninger om abortlovgivningen de siste 20 årene. I den siste bestemte man at suicidale fortsatt skulle få innvilget abort, et «smutthull» regjeringen og Den katolske kirke ønsket å fjerne.

Mer enn 6.000 irske kvinner reiser til Storbritannia for å ta abort hvert år.

Kilder: BBC og Daily Mail

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix / Reuters

Personvernpolicy