- Munnsex kan gi strupekreft

- Munnsex kan gi strupekreft
- Munnsex kan gi strupekreft

Amerikanske forskere har påvist sammenheng mellom oralsex og kreft i strupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Humant papillomavirus (HPV) er et veldig vanlig virus. Det finnes over 100 forskjellige typer av viruset. Noen typer forårsaker vorter på hender og føtter. Andre typer er seksuelt overførbare, det finnes minst 35 slike typer.

I de fleste tilfeller vil en HPV-infeksjon være symptomfri og harmløs. Det er fullt mulig å være smittet uten å være klar over det. I noen tilfeller slår viruset ut som kjønnsvorter.

Noen typer HPV kan forårsake celleforandringer, noe som igjen kan føre til kreft.

Kondombruk kan minske sjansen for overføring av HPV, men det er ikke 100 prosent effektivt.

Det finnes ingen behandling mot selve viruset, men behandling for ulike utslag av viruset, som livmorhalskreft og kjønnsvorter.

Kilde: Johns Hopkins University

Et virus som overføres ved oralsex er årsaken til noen typer strupekreft, viser en ny amerikansk studie.

Humant papillomavirus (HPV) er en høyere risikofaktor for strupekreft enn både tobakk- og alkoholbruk. Det er konklusjonen fra forskere ved Johns Hopkins University, som utførte studien med 300 deltagere.

Risikoen for strupekreft var nesten ni ganger høyere for de som hadde hatt oralsex med flere enn seks partnere, melder BBC.

80 prosent smittes

HPV er også årsaken til de fleste tilfeller av livmorhalskreft. 80 prosent av seksuelt aktive kvinner kan forvente å få en HPV-infeksjon i løpet av livet.

Det finnes vaksine mot visse former for HPV-viruset, som nå benyttes for å beskytte mot livmorhalskreft.

I Norge har Folkehelseinstituttet nylig anbefalt at denne typen vaksine bør gis til alle jenter i 11-12-årsalderen. Per i dag må jenter/kvinner betale vaksinen selv, og prislappen er på nesten 3800 kroner.

Det er enda uvisst om vaksinen også vil hjelpe mot oral HPV-infeksjon. Men forskerne mener studien i så fall viser at det kan være aktuelt å vaksinere både jenter og gutter.

Viruset øker risikoen

Forskerne tok blod og spytt fra 100 menn og kvinner som nylig hadde fått diagnosen strupekreft. Videre spurte de om seksualvaner og andre risikofaktorer for sykdommen, som for eksempel familiehistorie.

For de som tidligere hadde hatt HPV-infeksjon i munnen, økte risikoen for strupekreft 32 ganger.

HPV16, en av de mest kreftfremkallende typene av viruset, ble påvist i svulstene til 72 prosent av kreftpasientene i studien.

Det ble ikke påvist noen økt risiko blant de som i tillegg til å ha HPV, røyket og drakk alkohol, noe som antyder at det er viruset i seg selv som øker kreftrisikoen.

Forskerne mener HPV som regel overføres ved oralsex, men de utelukker heller ikke munn -til -munn-overføring, for eksempel gjennom kyssing.

Ingen symptomer

I de fleste tilfeller gir HPV-smitte ingen symptomer, og viruset er helt harmløst. Det er mulig å være smittet uten at man vet om det. Men en liten prosentandel av de som smittes av visse typer av HPV, utvikler ifølge forskerne en form for kreft.

- Det er viktig for helsearbeidere å vite at folk uten de tradisjonelle risikofaktorene, som røyking og alkoholbruk, også kan ha risiko for strupekreft, sier forfatter av studien Dr Gypsyamber D'Souza, ifølge BBC.

Forskerne la likevel vekt på at strupekreft forekommer relativt sjelden. Det store flertallet av folk som utsettes for HPV-smitte vil sannsynligvis aldri rammes av sykdommen.

Videre forskning er nødvendig for å bekrefte funnene i den amerikanske studien.

Også knyttet til munnkreft

Annen forskning har tidligere påvist sammenheng mellom hyppig oralsex og kreft i munnhulen.

Både en svensk og en fransk undersøkelse har bekreftet forbindelsen mellom papillomviruset og kreft i munnhulen. Det samme har forskere fra Verdens helseorganisasjon, som mener at faren for munnkreft øker i takt med hvor ofte en kvinne har oralsex.

Personvernpolicy