Offiser nekter Afghanistan-oppdrag

Offiser nekter Afghanistan-oppdrag
Offiser nekter Afghanistan-oppdrag
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst én norsk offiser nekter å la seg beordre til krig i Afghanistan. - Dette kan bli et stort problem, mener fagforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Belastningen på norsk utenlandsbefal begynner å bli for høy. - Vi nærmer oss et problem, mener BFO-leder Didrik Coucheron. Foto: ScanpixBelastningen på norsk utenlandsbefal begynner å bli for høy. - Vi nærmer oss et problem, mener BFO-leder Didrik Coucheron. Foto: Scanpix

Blant de norske offiserene som har vært på utenlandsoppdrag murrer det. Beordring til de norske utenlandsstyrkene mot egen vilje, kritiseres. Ifølge lederen for Befalets fellesorganisasjon (BFO), Didrik Coucheron, mener flere offiserer at slik beordring er problematisk.

Minst én offiser skal, etter det ABC Nyheter kjenner til, ha engasjert BFO i sin strid mot nok en runde i Afghanistan.

En slik fritakssøknad er svært uvanlig.

- Jeg har nesten ikke hørt om det tidligere, sier Birgitte Frisch, som er fungerende informasjonssjef og underdirektør ved Forsvarsstaben. Hun opplyser at de vil ta stilling til om de vil opprettholde beordringen av offiseren denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette er jo ikke noe vi gjør etter eget hode, det er Stortinget som har vedtatt beordningsplikten, understreker Frisch.

Afrika-oppdrag øker problemene

På et generelt grunnlag sier BFO-leder Didrik Coucheron at ufrivillig utstasjonering av befal utenlands, begynner å bli et problem.

- Det vil det bli hvis antallet tilfeller av beordring mot eller uten villighet øker. Vi er nå i nærheten - og beveger oss målbevisst nærmere en slik situasjon, sier han til ABC Nyheter.

At norske myndighetene nå har lagt planer for nok et utenlandsoppdrag i Afrika, gjør ikke problemet mindre, synes han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enhver sånn beslutning vil akselere nedslitningseffekten, sier BFO-lederen.

Han mener den totale belastningen på et begrenset antall offiserer blir for stor, selv om han også aksepterer at det skjer beordring mot og uten villighet som det kalles i militær sjargong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite hvile mellom slagene

Coucheron er ikke overbevist om at dette kun handler om å øke betalingen for slike farlige oppdrag.

- Hvis betalingen er god nok, så vil mange strekke seg svært langt, men man vil ikke gå igjennom ild og vann. Hovedutfordringen er at rotasjonsfrekvensen er for høy, mener han.

I offiserenes kontrakter er de kun garantert én periode hjemme for hvert utenlandsoppdrag. Disse varer fra noen uker til et halvt år.

BFO og andre soldatorganisasjoner mener at man bør opp i fem friperioder for hvert skarpe oppdrag, noe som samtidig vil kreve et mye større antall soldater og offiserer tilknyttet slike operasjoner.

- Men det ville hatt en god og langsiktig effekt på både forsvaret og politikerne slik at det ikke bygges luftslott, lyder BFO-lederens advarsel.

Forsvarsstabens underdirektør lar seg ikke overbevise om at hvileperiodene er for korte.

- Dette har jeg også hørt nevnt og det er noe man må se på i forbindelse med en ny familiepolitikk i Forsvaret. Men det er jo ikke mange slike søknader vi mottar, så problemet er kanskje ikke så stort, mener hun.