Frykter kupp i Tyrkia

Frykter kupp i Tyrkia
Frykter kupp i Tyrkia

Mange frykter militærkupp etter demonstrasjonene i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankara (ABC Nyheter): En million tyrkere demonstrerte i Istanbul søndag mot nominasjonen av en presidentkandidat tilknyttet det sittende islamske AK partiet. Nominasjonen ses som en trussel mot Tyrkias demokrati og sekulære tradisjoner.

Kupp er mulig

Presidentvalget i Tyrkia førte søndag til at rundt en million tyrkere demonstrerte i Istanbul i protest mot en presidentnominasjon som oppfattes som en trussel mot Tyrkias demokrati og sekulære tradisjoner.

Samtidig har en uttalelse fra Tyrkias væpnede styrker skapt frykt for militærkupp. Det internasjonale samfunnet reagerer sterkt på militærets utspill, og mange mener det kan representere slutten for militærets politiske makt. Tyrkias regjering viker ikke, tross kraftig børsfall og svekket lire. Et fremskyndet nyvalg kan være løsningen på den fastlåste situasjonen.

Frykter islamistisk presidentskap

Presidenten i Tyrkia har stor makt. Det er derfor fryktet at det sittende islamske AK partiet med Gul som president, Erdogan som statsminister og en solid majoritet i parlamentet vil være i stand til å endre Tyrkias grunnlov.

Mange frykter at det verste kan skje og at man vil se slutten på Tyrkias sekularitet og demokrati. På den annen side representerer Guls eventuelle presidentskap en mulighet til å demonstrere at en regjering med muslimske verdier og tradisjoner er i stand til å ivareta sekulære og demokratiske tradisjoner.

Norges tidligere utenriksminister Jan Pedersen uttalte ifølge dagsavisen Zaman at Gül ikke utgjør noen trussel mot Tyrkias sekularitet.

- Gül, som jeg kjenner godt og har et godt forhold til, er ikke en trussel mot sekularismen, uttalte han. Jeg har stor tro på demokratiet og de demokratiske institusjoner i Tyrkia. Det er opp til parlamentet å velge hvem som skal være Tyrkias neste president, sa han.

Opposisjonspartiet CHP klarte fredag å blokkere utvelgelsen i parlamentet ved å unnlate å stemme, og har med det inntil videre fått utsatt utvelgelsen.

Et hav av rødt

Rundt en million Tyrkere demonstrerte søndag i Istanbul. Kommentatorer beskrev folkemassen med de utallige tyrkiske flaggene som «et hav av rødt». Demonstrasjonen var organisert av privatpersoner og av forskjellige organisasjoner fra store deler av Tyrkias politiske spekter.

Demonstrantene viste bannere med slagord som ”Tyrkia er og vil forbli sekulært”, ”Ingen imamer i presidentpalasset” og ”Ingen sharia, heller ikke kupp, men et helt demokratisk Tyrkia”. Barn bar hodeplagg med innskriften ”Vi følger i dine fotspor” med referanse til Tyrkias landsfader Ataturks sekulære og vestlig orienterte idealer.

EU advarer mot militærkupp - slutten på en æra?

Tyrkias væpnede styrker har ved flere anledninger gjennomført kupp for å sikre Tyrkias sekulære tradisjoner. Ved midnatt natt til lørdag utstedte de et skriv hvor de uttrykte sin bekymring over Tyrkias fremtid som sekulær stat.

Mange mener det er lite sannsynlig at man vil se et nytt militærkupp fordi dette vil skade Tyrkias muligheter til å bli medlem av EU.

EUs utvidelseskommissær Olli Rehn fortalte reportere i Brussel at militæret må respektere de demokratiske mekanismene i Tyrkia. Han reagerte sterkt på militærets innblanding.

- Det er viktig at militæret overlater ansvaret for demokratiet til den demokratisk valgte regjeringen. Dette er en test for Tyrkias væpnede styrker hvor de kan bevise at de respekterer demokratisk sekularisme og det demokratisk definerte forholdet mellom det sivile og det militære, sa han.

De kraftige reaksjonene på militærets innblanding fra det internasjonale samfunnet har fått kommentatorer til å kalle militærets utspill slutten på en æra.

- Tyrkias politiske elite mener at militærkuppenes tid er over, og at militærets utspill er det siste vi vil se av denne æraen, skriver den konservative dagavisen Zaman.

Regjeringen viker ikke

Regjeringen viker ikke etter demonstrasjonene og truslene fra militæret, tross børsfall på over 8% og den tyrkiske lirens fall på 4% mot dollaren.

Hvis man ikke lykkes i å oppnå en løsning i parlamentet kan det gå mot et fremskyndet valg.

Statsminister Erdogan vil mandag ettermiddag tale til folket.

Personvernpolicy