Må svare for tortur og kidnapping

Arshad Mahmood må svare for kidnapping og mishandling når han mandag møter i Øvre Romerike tingrett. Selv vil Mahmood hevde at han handlet i selvforsvar og for å skremme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eidsvoll/Oslo (NTB-Peter Tálos): Arshad Mahmood (38) står tiltalt sammen med fem andre. Tre marokkanere ble holdt innesperret i 38-åringens hus på Algarheim i Ullensaker kommune i fjor høst. Grunnen var, ifølge hovedtiltalte Mahmood, at de skulle presse ham for 18 millioner kroner. I stedet valgte han å ta de angivelige trusselmakerne til fange og holde dem lenket fast i kjelleren.

- Vil erkjenne straffskyld

- Han vil erkjenne straffskyld for de vesentlige delene av tiltalen når saken starter, sier Mahmoods forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, til NTB.

Den 38 år gamle Young Guns-lederen sitter i dag fengslet på Ullersmo fengsel. Mens politiet mener han tok mennene som gisler fordi han skulle tjene penger på utpressing, hevder han selv det motsatte.

Statsadvokat Johan Øverberg har varslet at det vil bli lagt ned påstand om forvaring i minimum 11 år for Mahmood under den tre uker lange rettssaken. Også for en av de andre tiltalte, en 26 år gammel norsk-pakistaner, vil statsadvokaten vurdere forvaring i inntil ti år.

Narkooppgjør

Ifølge tiltalen skal Arshad Mahmood og fem andre i løpet av seks dager i september i fjor ha overfalt, de tre mennene etter tur og brakte dem til boligen i Akershus. Der skal de ha sittet lenket til veggen i spesialbygde celler i kjelleren med hetter over hodet, til politiet ransaket boligen 16. september. De tre skal ha tilknytning til en marokkansk narkoliga i Nederland.

Mahmood har forklart at han var blitt forsøkt presset for 18 millioner kroner fordi noen fra et annet gjengmiljø hadde svindlet den nederlandske leverandøren av omtrent 100 kilo hasj. Via stråmenn i Norge og en marokkaner som kom fra Nederland, skal de ha forsøkt å få pengene fra Mahmood fordi de mente at han, med sine kontakter i gjengmiljøet, kunne skaffe pengene tilbake.

Gitt intervjuer

De seks er tiltalt for å ha kidnappet, truet med våpen, slått og brent de tre fangene med sigaretter. I tillegg til våpen, fant politiet nesten 8 kilo hasj i huset da det ble stormet 16. september i fjor. Dette er hasj som Mahmood påstår de tok med da de kidnappet den ene av mennene på Oppsal i Oslo.

I varetektstiden har Arshad stått fram og gitt intervjuer både til Romerikes Blad og Dagbladet. På grunn sin egen sikkerhet hevder han at han ikke hadde noe valg da han i fjor overfalt de tre mennene og sperret dem inne i huset sitt på Algarheim i Akershus.

Påtalemyndigheten vil legge fram et omfattende bevismateriale i saken, og Øverberg vil ikke kommentere Arshads uttalelser i mediene.

- Vi har sett det og tar det til etterretning. Jeg vil ikke mene noe som kan tolkes som en forhåndsprosedyre før saken starter. Men det er verdt å merke seg at Arshad endret sin forklaring vesentlig i februar etter flere måneder i varetekt, sier Øverberg.

Over 20 vitner skal forklare seg under saken som vil vare i tre uker. (©NTB)

Forsidefoto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Personvernpolicy