Åpen for alle - alltid

Asylsøker (38) dømt for drapet på Oslo-lege

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 38 år gamle asylsøkeren Kamel Mellah fra Algerie er dømt til overføring til tvungent psykiatrisk helsevern for drapet på legen Stein Sjaastad (58) i mars i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Anna Nesje): Mellah er også dømt til å betale erstatning og oppreisning på til sammen nesten 300.000 kroner til Sjaastads etterlatte.

Stein Sjaastad ble drept med kniv på kontoret sitt på Centrumsklinikken i Oslo.

Rettsmedisinsk Institutts rapport viser at Sjaastad ble stukket 19 ganger. Flere av stikkene var minst 15 centimeter dype, og minst fem av dem var dødelige.

Legen ble funnet på gulvet av en legesekretær. Da politiet kom, sto Kamel Mellahs navn på Sjaastads dataskjerm, slått opp på fødselsdato og blåmarkert. Mellah ble pågrepet og siktet for drapet samme kveld.

Beskyldninger
Dagen før drapet 29. mars i fjor, hadde Mellah oppsøkt advokat for å få stanset en film han påsto var tatt opp under et besøk hos Sjaastad. Filmen skulle vise en rektoskop-undersøkelse av Mellah, som led av hemoroider.

Sammen med advokaten skulle han finne ut på hvilken TV-kanal filmen var vist. Mellah forklarte i tingretten at han mente filmen fornærmet ham ved å framstille ham som homofil. Han ville også gå til søksmål mot Sjaastad.

Fra selve drapsdagen husket han ingenting. – Den var som et svart hull, forklarte han i retten.

Asylsøker
Kamel Mellah, som er fra Algerie, kom fra Danmark til Norge i 2004 for å søke om politisk asyl etter at han hadde fått avslag i vårt naboland. Han forlot Algerie i 1988 og dro til Sovjetunionen. Han oppholdt seg i Tblisi, Moskva og Riga fram til 1997. Han tok diplomeksamen som ingeniør, giftet seg og fikk ett barn.

På en reise i Tyskland ble han pågrepet uten nødvendige papirer og sendt tilbake til Algerie i 1997, der han måtte avtjene verneplikt. Han rømte deretter til Marokko og videre til Danmark.

Følte seg overvåket
Mellah fortalte at han begynte å føle seg overvåket mens han bodde på asylmottak i Mosjøen i Nordland i perioden 2004-2005. Han ble han lagt inn til observasjon på psykiatrisk sykehus i Bodø, men ble utskrevet fordi de ikke fant åpenbare psykotiske symptomer.

Asylsøknaden hans ble avvist i 2005, men han påklaget avgjørelsen. I august samme år flyttet han til Oslo, hvor han fikk plass på Bjerke studenthjem.

– Det var en kaotisk tid, forklarte 38-åringen i retten, som selv tenkte at han var syk, kanskje psykisk.

Henvist
Det var fastelegen hans som henviste ham til Sjaastad fordi han var plaget av hemoroider. Etter to konsultasjoner hos Sjaastad mente Mellah at han hadde blitt videofilmet av legen, som han trodde ble manipulert av UDI.

Sjaastads sekretær forklarte i retten at tiltalte hadde kalt Sjaastad for homse på drapsdagen. På spørsmål i retten om han visste at Sjaastad var homofil, svarte Mellah imidlertid at for ham var Sjaastad en vanlig lege.

Kamel Mellah er for tiden innlagt ved Dikemark sykehus. Retten mener den 38 år gamle algerieren var psykotisk da han begikk drapet. De mener også at det er stor fare for gjentakelse.

Selv har han forklart at han ikke husker noen ting, og han har ikke erkjent straffskyld. (©NTB)