Meny

- Vesten må akseptere Irans atomprogram

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vesten må bare akseptere at Iran driver med industriell anriking av uran, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag. USA er imidlertid dypt bekymret for meldingene fra Iran.

Mottaki sa videre at det er helt uaktuelt at Iran vil stanse sine kjernefysiske aktiviteter.

- Å stanse anriking er helt uakseptabelt, både som en betingelse for forhandlinger og som et resultat av slike samtaler, sa Mottaki.

Han understreker likevel at Iran er rede til å ha en dialog med Vesten dersom «de har noe nytt å komme med».

- Vesten må bare akseptere at Iran driver med industriell anriking av uran, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag. Foto: Reuters / Scanpix- Vesten må bare akseptere at Iran driver med industriell anriking av uran, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag. Foto: Reuters / Scanpix

- Motparten må akseptere den nye realiteten om Irans atomprogram, sa Mottaki til journalister, og henviste til talen som president Mahmoud Ahmadinejad holdt mandag. Her sa presidenten at Iran nå er i stand til å anrike uran i industriell skala.

Anriking av uran er kjernepunktet i striden mellom Iran og Vesten. Anriking av uran må til for å produsere brensel til kjernefysiske prosesser. Men med anriking i en mer utvidet form kan man også få til prosessen med å spalte atomkjerner for å produsere atombomber.

Internasjonal bekymring

Kunngjøringene fra Iran møter ikke uventet kraftig kritikk fra USA.

- Iran fortsetter å trosse det internasjonale samfunnet. og dermed isolerer landet seg ved å utvide sitt atomprogram, sier Gordon Johndroe, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Iran står fast på at atomprogrammet kun har fredelige formål, men Vesten frykter at iranerne vil lage atomvåpen.

- Vi er veldig bekymret over den iranske kunngjøringen om at de har startet anriking i så stor skala, sier Johndroe.

Også Storbritannia er bekymret for nyhetene fra Iran.

- Dette gjør det enda viktigere med FN-resolusjoner og innsats fra IAEA, sier en talsmann for britiske myndigheter ifølge BBC.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Iran til å følge resolusjonene fra Sikkerhetsrådet, mens EU nok en gang oppfordrer Iran til å stanse atomprogrammet.

Atominspektører på plass

Tirsdag startet to inspektører fra FNs atomenergibyrå IAEA et ukelangt besøk i Iran for å inspisere atomanlegget i Natanz.

En talsmann for iranske myndigheter bekrefter overfor Reuters at inspektørene har ankommet Iran og at de er på et rutinebesøk. Talsmannen ville ikke komme med flere detaljer.

Iran har fortsatt som målsetting å installere 50.000 sentrifuger for anriking av uran ved atomanlegget i Natanz, ifølge lederen for Irans atomenergiorganisasjon.

- Målsettingen til den islamske republikken Iran er ikke bare å installere 3.000 sentrifuger ved Natanz. Vi gjør alt vi kan for kunne installere 50.000 sentrifuger, sier Gholam Reza Aghazadeh til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Iran truet mandag med å trekke seg fra ikkespredningsavtalen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus