For en forbrytelse!

For en forbrytelse!
For en forbrytelse!

Den største forbrytelsen er å la TV-seerme vente i åndeløs spenning på mer.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandag kunne norske seere få med seg den foreløpig siste episode av den danske krimserien «Forbrytelsen». I ti mandager har jeg, og omlag en halv million andre nordmenn, sittet klistret til skjermen for å se Sarah Lund og kollegene leke katt og mus med morderen av danskenes egen Laura Palmer, Nanna Birk Larsen

Som fansen allerede har fått med seg, så ble vi snytt for en endelig avklaring. Før den nest siste episoden av serien slapp den ellers så hyggelige hallomannen på NRK bomben: «'Forbrytelsen' fortsetter til høsten», annonserte han blidt.

Argh! Og jeg som hadde sett fram til å få løsningen på mysteriet servert før påskekrimmen. Men neida. Vi må vente til det skumle høstmørket faller på før neste sesong kommer med ti nye episoder. Som en forbanna «Forbrytelsen»-fan så pent formulerer det på Aftenpostens nettforum: «NRK har ruset meg på 'Forbrytelsen' uten å fortelle om konsekvensene - at jeg må leve med abstinenser gjennom sommeren».

Og nettopp dette er det som gjør «Forbrytelsen» til en utradisjonell krimserie. Sjangeren tilsier at løsningen skal komme i siste episode. Men i likhet med drama-serier som «Lost» og «Prison Break» lar altså «Forbrytelsen» oss sitte med hjertet i halsen og vente på mer.

En fattig trøst kan være at heller ikke danskene vet hvem som er morderen. I Danmark har serien skapt ville tilstander med over 1.7 millioner seere i uken. Neste sesong skulle egentlig ikke produseres før neste år, men på grunn av den enorme populariteten får altså både danskene og vi mer om Nanna allerede til høsten. Men det er lenge til.

I mellomtiden raser debatten på ulike nettforum og blogger. Temaet er selvsagt: «Hvem drepte Nanna Birk Larsen?»

Det har gått så langt at man faktisk kan sette penger på hvem man tror er morderen. Og ikke uventet så topper politikeren Troels Hartman listen over hvem gamblerne tror er den skyldige.

Seriens forfatter Søren Sveistrup (som også står bak det Emmy-belønnede dramaet «Nikolaj og Julie») holder på sin side kortene ekstremt tett til brystet. Ikke engang skuespillerne har anelse om hvem morderen er og får manuskriptet til hver episode kun kort tid før de spilles inn.

Den danske avisen «Ekstrabladet» som følger «Forbrytelsen» svært inngående har jevnlige intervjuer med seriens skuespillere. Det er tydelig at også de spekulerer i hvem av dem som er morderen. Noen uttaler at de helst vil være foruten stempelet som «den som myrdet hele Danmarks Nanna».

- Jeg skal ærligt indrømme, at jeg tror, det bliver hårdt at være den, der har seksual-myrdet en køn teenager, sier Henning Moritzen som spiller den poltiske rådgiveren Morten Weber i serien til avisen.

Og dersom du skulle tvile på at «Forbrytelsen»-feberen herjer i Danmark: Det tidligere nevnte Ekstrabladet har gått så langt at de har engasjert en ekte politietterforsker til å se serien, for så å komme med sine vurderinger om hvem morderen kan være.

Kriminalkommissær Kurt Kragh, som skal være en ekspert i gjerningsmanns-profilering, forteller til avisen at mordet på Nanna mest sannsynlig bunner i sex eller sjalusi. Kragh er nokså sikker på at gjerningsmannen (eller personen) kjente tenåringen fra før:

  • – Der er ikke tale om et fjerndrab her. Der er en eller anden relation mellem offer og gerningsmand, det er jeg sikker på sier etterforskeren til avisen.

Ja, det er ikke urimelig å hevde at Nanna Birk Larsen på mange måter er vår tids Laura Palmer. Jeg er selvsagt ikke den eneste som har tenkt tanken. I likhet med «Twin Peaks» har «Forbrytelsen» også vekket interesse innenfor det akademiske miljøet.

«Åbningen i første del og ikke mindst Frans Baks dystre musik minder stærkt om «Twin Peaks». Det er forbrydelsen som element, dykket ned i de psykologiske dybder, afsøgningen af, hvad mennesker er i stand til, der giver «Forbrydelsen» sin særlige karakter», skriver lektor Gunhild Agger ved Aalborg Universitetet i sin artikkel «Den politiske forbrytelse».

Agger er likevel mest opptatt av parallellen mellom den politiske forbrytelsen, som foregår på rådhuset hvor Troels Hartmann og medhjelpere gir alt for å vinne valgkampen, og den faktiske forbrytelsen, som er mordet av Nanna.

På et mer jordnært og mindre høytsvevende nivå har «Forbrytelsen» også hatt innvirkning på det danske motebilde. Danske kvinner går mann av huse for å få tak i genseren som etterforsker Sarah Lund bruker i samtlige episoder av første sesong.

Jeg merker at det er kriminelt lenge til høsten. For en forbrytelse!

Les også:

Kjære Skavlan

Topp ti TV-øyeblikk

Øst er best

Personvernpolicy