Meny

Kongressen vil ha soldatene ut av Irak

Kongressen vil ha soldatene ut av Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i Kongressen forsøker å presse president George W. Bush til å trekke de amerikanske soldatene ut av Irak i løpet av ett år.

Foto: Scanpix
Amerikanske soldater gir førstehjelp til en irakisk soldat etter at en bombe eksploderte langs en vei nordvest i Bagdad torsdag. Flertallet i den amerikanske kongressen vil hente ut alle de amerikanske soldatene i landet innen ett år. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/SCANPIX
Washington (NTB-Reuters): Med 51 mot 47 stemmer vedtok Senatet torsdag et lovforslag om tilbaketrekking som Bush allerede har sagt at han vil legge ned veto mot.

Tidligere i uken gjorde Representantenes hus et lignende vedtak, også da med knapt flertall (218-212). Men kongressrepresentantene gikk inn for at soldatene skal være trukket ut innen 1. september neste år, to måneder før det viktige presidentvalget.

– Vi har sagt ordene som det amerikanske folket ønsker at vi skal si. Det er nødvendig med en kursendring i borgerkrigen i Irak, understreker demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid.

Budsjett
Lovforslaget som ble vedtatt torsdag, er et tillegg til budsjettforslaget om bevilgninger på til sammen 121,7 milliarder dollar (vel 740 milliarder kroner) for å finansiere de militære operasjonene i Irak og Afghanistan inneværende år.
Flertallet i Senatet ønsker at tilbaketrekkingen fra Irak skal starte innen fire måneder og være fullført innen 31. mars neste år.

Representantene fra det demokratiske partiet er innforstått med at de ikke har stort nok flertall til å tvinge Bush til å følge en militær strategi han ikke ønsker. Men de håper å legge så stort press på presidenten at han blir nødt til å ta hensyn til deres syn.

Ønsker fortgang
Lovforslagene som nå er vedtatt i Senatet og Representantenes hus, må samordnes før et endelig forslag kan overleveres til presidenten. Han kommer til å legge ned veto og sende saken tilbake til Kongressen.

De republikanske senatorene lot være å blokkere for det omstridte budsjettforslaget for å få fortgang i prosessen som på sikt vil lede fram til et budsjett som presidenten og Kongressen kan enes om.

– Jo raskere vi kan få dette forslaget over til presidenten for det uunngåelige vetoet, jo raskere kan vi få gjennom et vedtak som kan gi penger til soldatene, sier Mitch McConnell, som leder det republikanske mindretallet i Senatet.

Når det om sider er klart for andre kapittel i sagaen om Irak-vedtaket, må demokratene bestemme seg for om de skal legge fram et forslag som Bush kan godta, eller om de på nytt skal forsøke å presse ham til å gå med på en dato for tilbaketrekking. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus