Vil gi Erling Borgen statsstipend

Vil gi Erling Borgen statsstipend
Vil gi Erling Borgen statsstipend
Artikkelen fortsetter under annonsen

En søkergruppe med blant andre menneskerettighetsrådgiver Petter Skauen, tidligere Strasbourg-dommer Hanne Sophie Greve og BI-professor Guri Hjeltnes jobber for å sikre Erling Borgen statsstipend.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Omdiskuterte Erling Borgen satser på dokumentarer som tar for seg menneskerettigheter, og lager av prinsipp «ikke reklame eller reality-TV», heter det på nettsiden til produksjonsselskapet hans.

- Det har jeg ingen kommentar til. Du får spørre søkergruppen, sier en høflig og bestemt Erling Borgen til ABC Nyheter.

Med på søkerlaget er også tidligere dommer Gro Hillestad Thune ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, SV-stortingsrepresentant Ågot Valle, journalistleder Ann-Magrit Austenå og lederen av Human Rights House Foundation, Maria Dahle.

- Ildsjel for menneskerettigheter
- Vi har et ønske om at Erling Borgen og hans stiftelse kan fortsette å jobbe med menneskerettigheter uten at det skal bli en økonomisk belastning, kommenterer Petter Skauen.

Statsstipend tildeles av Kultur- og kirkedepartementet og Kunnskapsdepartementet, og går ifølge retningslinjene til «personer innenfor tverrfaglige eller uvanlige arbeidsfelt av samfunnsmessig betydning». Støtten, som i 2007 er på 320.783 kroner i gjennomsnitt, har til hensikt at «mottakeren skal kunne stå fritt i sitt virke». Og en stipendiat vil kunne bli i ordningen frem til pensjonsalder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi som støtter Erling Borgen, ser på ham som en ildsjel som brenner for menneskerettigheter. Arbeidet han legger ned er et viktig engasjement for Norge og de menneskene han jobber for, sier Skauen til ABC Nyheter.

Bare to nye stipendiater
Men nåløyet er trangt. For inneværende år kom det inn 40 søknader, og åtte nye søkere. Av 46 statsstipendiater ble det bare tatt opp to nye: Walid al-Kubaisi og Morten Krogstad. Historikeren Harald Berntsen, forfatteren Edvard Hoem og forfatter og tegner Tor Bomann-Larsen er blant kandidatene som ikke nådde opp i 2007.

Erling Borgen har vært kandidat siden 2004, og søkergruppen opprettholder hans kandidatur for neste år.

«Vi trenger hans ukorrupte og frie sannhetssøking», heter det i søknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere NRK-journalistens tre siste filmer trekkes frem: «Ambassadøren», «Diktatorgjeld» og den meget omdiskuterte «Et lite stykke Norge». Borgen jobber nå med de to neste dokumentarene i trilogien «Det uskyldige Norge», hvor «Et lite stykke Norge» inngår.

Ser på statlige selskaper og slaver
- Jeg har filmet begge, og er nesten ferdig med den ene. Den siste blir nok ikke ferdig før oppunder jul, forteller eks-korrespondenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har blitt vel 25 dokumentarer fra Borgens hånd siden han sluttet i NRK i 1999.

Statskanalen skulle egentlig sendt «Et lite stykke Norge» i fjor, men trakk seg fra avtalen.
Isteden ble dokumentaren, som blant annet satt et kritisk søkelys på Aker Kværners involvering med fangeleiren Guantanamo, vist på TV 2. De to siste i trilogien skal også sendes på TV 2, men Borgen vet ikke når og vil ikke si hva han tar for seg denne gangen.

Men i et julebrev han sendte ut i fjor, kan man lese at den hardtslående journalisten nå ettergår statlige norske selskapers praksis i land som bryter menneskerettighetene. Statoil og Telenor nevnes som eksempler. Del tre handler om varer og tjenester på det norske markedet som produseres av slaver eller under slavelignende forhold.

- Hele serien kommer etter hvert på en samle-DVD, sier Erling Borgen.

LES MER OM BORGEN PÅ HJEMMESIDEN HANS.