Ahtisaari foreslår selvstendighet for Kosovo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo bør få selvstendighet under internasjonalt oppsyn, foreslår FN-megler Martti Ahtisaari. Uavhengighet er en forutsetning for stabile politiske forhold og økonomisk utvikling, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo bør få selvstendighet, men under internasjonalt oppsyn, mener FN-megler Martti Ahtisaari (Foto: Leonhard Föger, SCANPIX/REUTERS)Kosovo bør få selvstendighet, men under internasjonalt oppsyn, mener FN-megler Martti Ahtisaari (Foto: Leonhard Föger, SCANPIX/REUTERS)

New York (NTB-Reuters-AFP): Ahtisaari overleverte mandag en rapport om utviklingen i Kosovo til FNs sikkerhetsråd og generalsekretær Ban Ki-moon. Diplomater spådde straks at anbefalingene i rapporten vil møte hard motstand på serbisk hold.

- Jeg foreslår at Kosovo får anledning til å utøve uavhengighet, og til å oppfylle betingelsene som er nedfelt i mitt forslag til et oppgjør. Disse prosessene bør i begynnelsen overvåkes og støttes av et internasjonalt militært og sivilt nærvær, skriver Ahtisaari.

Uavhengighet for Kosovo er den eneste realistiske valgmuligheten. Men Kosovos egen evne til å møte utfordringene ved å beskytte mindretallet, utvikle demokrati og gjenreise sin økonomi er fortsatt begrenset, framholder den tidligere finske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ahtisaari-planen skal kosovoalbanerne, som utgjør 90 prosent av befolkningen i området, få selvstendighet. De 100.000 serberne som bor i Kosovo skal samtidig sikres bredt indre selvstyre under overoppsyn av EU.

- Kosovo skal være et fleretnisk samfunn, som styrer seg selv på demokratisk vis og med full respekt for lov og orden. Dette samfunnet skal rette seg etter overordnede internasjonale bestemmelser om menneskerettigheter og grunnleggende friheter, slår planen fast. (©NTB)