Meny

Kriminalisering av horekunder kan bli norsk lov

Kriminalisering av horekunder kan bli norsk lov

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV går inn for å straffeforfølge horekunder. Forslaget splitter partiledelsen, men fikk klart flertall på landsmøtet. Lovforbud kan bli regjeringens politikk.

Foto:
Partileder Kristin Halvorsen tilhørte lørdag mindretallet på SVs landsmøte som gikk inn for et lovforbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Gardermoen (NTB-Per Christensen): Under landsmøtet var det knyttet betydelig spenning til avstemningen, og etter den første håndsopprekkingen syntes det jevnt. Men tellingen viste at redaksjonskomiteens innstilling fikk solid flertall.

Forbud mot kjøp av seksuelle tjenester har vært en SV-sak i mange år. Senterpartiet støtter også forbudslinjen, og saken kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i slutten av april på initiativ fra Oslo-politiker Rune Gerhardsen. Dersom det også får flertall i Ap, vil lovforslaget være sikret godkjennelse i Stortinget.

SV-leder Kristin Halvorsen stemte imot lovforbud, mens nestleder Audun Lysbakken stemte for.

Symbolpolitikk

SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen tilhørte mindretallet og mener at lovforbud ikke er noe annet enn symbolpolitikk. Hun tror at andre tiltak vil virke bedre og er tross nederlaget fornøyd med at landsmøtet vedtok en lang rekke grep som skal forhindre og avsløre handel med kvinner og barn.

- Jeg er redd for at dette kan bli en sovepute. Det er behagelig når problemet forsvinner fra gatebildet, men kjøpen av sex vil fortsette innendørs, i leiligheter og på hotellrom. Det kreves mer enn et lovforbud å få bukt med dette problemet, og derfor er det viktig at andre tiltak kommer på plass, sier Thorkildsen til NTB.

Flertallet viser til utviklingen i Sverige etter innføringen av forbud i 1999. Men Thorkildsen mener at svenskenes håndtering av problemet ikke er noe eksempel til etterfølgelse.

- Det som er skjedd i Sverige, er at forbudet ikke ble fulgt opp. Det ble dessuten praktisert gjennom en ovenfra-og-ned-holdning fra politiet. Når forbudslinjen nå kan bli norsk lov, må vi i det minste lære av Sverige erfaringer, sier hun.

Under forrige SV-landsmøte ble forslaget om slik kriminalisering nedstemt, den gang var det frykt for mer vold og overgrep mot prostituerte som snudde landsmøtet.

Menneskehandel

Forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester inngår i en større uttalelse om kamp mot menneskehandel. Landsmøtet viser til anslag fra FN om at handel med kvinner og barn innbringer mellom 35 og 49 milliarder kroner hvert år til halliker og bakmenn.

- Prostitusjon er vold og overgrep mot kvinner. Så lenge kjøp av seksuelle tjenester er tillatt, vil Norge være et ettertraktet mål for menneskehandel og trafficking av utenlandske prostituerte, heter det i flertallsvedtaket.

SV mener at lovforbud mot kjøp av seksuelle tjenester vil bidra til å bevisstgjøre og endre menns holdninger.

- Samtidig vil et forbud plassere ansvaret for prostitusjon som samfunnsproblem der det hører hjemme: hos dem som tillater seg å kjøpe andre mennesker, heter det videre i vedtaket.

Blant tiltakene som landsmøtet slutter seg til, forenklet asyl for traffickingofre, innføring av strenge regler for hvordan FN-soldater skal oppføre seg ute, økt innsats for å avdekke hallikvirksomhet, støtte prostituerte på «innendørsmarkedet» og bruk av økonomiske sanksjoner og politisk press mot land som tillater menneskehandel. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus