Meny

Frykter ny krig i Nord-Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabiliteten i kurdisk-administrerte Nord-Irak er truet av terroristorganisasjonen PKKs baser i fjellområdene mellom Tyrkia og Irak.

Tyrkia vurderer aksjoner mot PKKs baser i Nord-Irak
Den delvis selvstyrte kurdiske regionen nord i Irak er i dag en unik trygg sone i Irak, et område kjennetegnet av stabilitet, sikkerhet og økonomisk vekst. PKKs baser i fjellområdene mellom Tyrkia og Nord-Irak truer nå stabiliteten i området.

Stabiliteten i kurdisk-administrerte Nord-Irak er truet av terroristorganisasjonen PKKs baser i fjellområdene mellom Tyrkia og Irak. Bildet viser det kurdiske og irakiske flagget ved en seremoni i Suleimaniya nord for Bagdag. Foto: REUTERS/Azad Lashkari.Stabiliteten i kurdisk-administrerte Nord-Irak er truet av terroristorganisasjonen PKKs baser i fjellområdene mellom Tyrkia og Irak. Bildet viser det kurdiske og irakiske flagget ved en seremoni i Suleimaniya nord for Bagdag. Foto: REUTERS/Azad Lashkari.

Den tyrkiske generalen Ilter Basbug uttalte forrige uke at opp til 3800 PKK-terrorister oppholder seg i Nord-Irak nær grensen mot Tyrkia, og at Tyrkia forbeholder seg retten til militære aksjoner på irakisk side av grensen. 37 000 mennesker har mistet livet i konflikten mellom PKK og Tyrkia som har pågått siden 1984.


Tyrkia truer nå med unilaterale militære aksjoner hvis ikke amerikanske eller nordirakiske myndigheter tar ansvar for å konfrontere grupperingen som er anerkjent som en terroristorganisasjon av både USA, EU og Tyrkia.

- Hvis det blir nødvendig fra et militært ståsted, kan Tyrkia velge å konfrontere den separatistiske organisasjonen i Nord-Irak, uttalte general Basbug ifølge nyhetsbyrået AP under et besøk øst i Tyrkia.

USA signaliserer opptrapping
Tyrkia har lenge arbeidet for å involvere USA i arbeidet med å pasifisere terroristorganisasjonen i Nord-Irak. USA signaliserer nå ny vilje til å ta ansvar for problemet, uten at dette har materialisert seg i konkrete operasjoner.

USAs høyt respekterte general Joseph Ralston har fått ansvaret for PKK-problemet. Han forteller at USA vil vurdere alle muligheter for å pasifisere gruppen.

- Alle muligheter er på bordet, sier han i intervju med nyhetsbyrået AP. PKK er en terroristorganisasjon og må nøytraliseres.

USAs presserende problemer i andre deler av Irak samt behovet for støtte fra den kurdiske befolkningen, kan gjøre det vanskelig å gjøre alvor av truslene.

En skjør våpenhvile
PKK erklærte i oktober 2006 en ensidig våpenhvile etter press fra USA og nordirakiske myndigheter.

- Vi ville foretrukket at PKK erklærte at de ville legge ned sine våpen og forkaste vold, men det er positivt å se at det ikke har skjedd omfattende hendelser siden det, uttalte Ralston forrige uke.

Ralstons optimisme kan vise seg å være ubegrunnet etter at PKK nylig drepte tre vakter i en Tyrkisk landsby , og 12 PKK-terrorister denne uken ble arrestert etter planlagte attentater mot industrielle interesser i Istanbul området.

PKK har signalisert at de er åpne for en fredsavtale, men kun på basis av Tyrkias anerkjennelse av den kurdiske nasjonale identitet, noe som er høyst urealistisk.

Tyrkia stålsetter seg nå før den kurdiske vårfestivalen Newroz som ofte signaliserer startskuddet for en økning i kurdiske separatisters voldelige aktiviteter.

- Når snøen i fjellene mellom Turkia og Irak smelter over de neste ukene vil vi se om det blir en økning i PKKs aktiviteter, og hvordan tyrkiske myndigheter vil velge å svare, uttaler USAs general Ralston.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus