Vil ikke betale tilbake 4 underslagsmillioner

Vil ikke betale tilbake 4 underslagsmillioner
Vil ikke betale tilbake 4 underslagsmillioner
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet krever Kirkens Nødhjelp for 6,3 millioner kroner etter underslag i Sudan. Men hjelpeorganisasjonen vil bare betale tilbake 2,3 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto: Kirkens Nødhjelp/Scanpix
Sudan sliter med flyktningeproblemer etter årevis med borgerkrig. Darfur-konflikten alene har kostet flere hundre tusen menneskeliv.

- Vi har bedt om mer tallmateriale fra Kirkens Nødhjelp, har fått det og har saken til vurdering på nytt. Men tallmaterialet er komplisert, og vi trenger mer info fra Kirkens Nødhjelp, sier avdelingsdirektør Susan Eckey til ABC Nyheter.

Hun krevde i utgangspunktet 6,3 millioner av et underslag på 6,9 millioner fra UD og NORADs midler tilbakebetalt innen 18. januar. Siden er kravet satt «midlertidig i bero». Pengene ble stjålet av en finansdirektør ved Kirkens Nødhjelps (KN) kontor i Khartoum i Sudan i 2002 og 2003, og mannen har siden vært etterlyst gjennom Interpol.

Støttekutt, brukte egne penger
- Da beslutningen kom om at UD krevde at vi skulle bære det hele og fulle ansvaret, ba vi om ny gjennomgang. Vi har bedt departementet om å se på vårt resonnement en gang til, sier utenrikssjef Knut Christiansen i KN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etter at underslaget fant sted, besluttet departementet ikke å tildele ytterligere midler til prosjektene i Sudan. Kirkens Nødhjelp fortsatte imidlertid de prosjekter de tildelte midlene knyttet seg til, men da med egne midler», heter det i et brev UD mottok 6. februar. Christiansen forteller at KN krever fratrekk for egen pengebruk i kravet på 6,3 millioner. Dermed kuttes erstatningsbeløpet til 2,3 millioner.

Utenrikssjefen sier at Kirkens Nødhjelp tar saken meget alvorlig, og har skjerpet rutinene etter finansdirektørens økonomiske utroskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Underslag i Vietnam og Somalia
- Reglene er klare. Når tildelinger ikke er brukt eller ikke har gått til det de skal, så er det regulært å kreve tilbake midler, kommenterer UD-direktør Eckey på generelt grunnlag.

Kirkens Nødhjelps utenrikssjef forteller at organisasjonen har opplevd to tilfeller av økonomiske misligheter siden Sudan-saken kom på bordet. En mindre sak i Vietnam høsten 2004 og et underslag som påførte KN et tap på vel 200.000 kroner i Somalia i begynnelsen av fjoråret. Mens den siste saken er politianmeldt, valgte man å ikke straffeforfølge episoden i Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hovedregelen hos oss er at kriminelle handlinger skal anmeldes, og at det ikke finnes gråsoner på hva som er rett og galt. Men etter å ha rådført oss med norske myndigheter, valgte vi å ikke anmelde saken. Vi må vurdere risikoen for både vår organisasjon og den det gjelder, sier utenrikssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp.

Underslaget i Sudan ble gjennomført ved hjelp av 31 overføringer til utlandet og heving av syv sjekker med forfalskede underskrifter. KN slo alarm til Utenriksdepartementet i slutten av mars 2004.