- Vitaminer kan gi tidlig død

- Vitaminer kan gi tidlig død
- Vitaminer kan gi tidlig død

Hyllene i helsekostbutikkene flyter over av vitaminer og antioksidanter på glass og flasker, men nå tyder ny forskning på at tilskuddene kan være alt annet enn helsefremmende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Nå tyder ny forskning på at disse tilskuddene kan være alt annet enn helsefremmende. Foto: Scanpix

Oslo (NTB): Kosttilskuddene kan faktisk senke levealderen.

Antioksidanter som finnes i frukt og grønnsaker ser ut til å ha en svært gunstig effekt på helsa, men de samme stoffene kan gi motsatt virkning i pilleform. Det er Goran Bjelakovic og kolleger fra Rigshospitalet i København som har kommet fram til det noe oppsiktsvekkende resultatet, melder forskning.no.

Forskerne har gjennomgått 68 tidligere undersøkelser der de har sett nærmere på sammenhengen mellom tilskudd av betakaroten, selen og vitamin A, C og E og levealder.

- Betakaroten, A-vitamin og E-vitamin, gitt hver for seg eller sammen med andre antioksidanttilskudd, øker dødeligheten, skriver forskerne.

Undersøkelsene, som inkluderte i alt 232.606 mennesker, viste at tilskudd av betakaroten var assosiert med 7 prosent økning i dødeligheten. De tilsvarende tallene var 16 prosent for A-vitamin og 4 prosent for E-vitamin.

Resultatene tyder heller ikke på at tilskudd av vitamin C øker levealderen, men forskerne fant ingen bevis for at C-vitaminene har noen negativ effekt på levealderen.

- Selen kan se ut til å redusere dødeligheten, men vi trenger mer forskning rundt dette spørsmålet, skriver forskerne. (©NTB)

Personvernpolicy