Irak ber USA og Iran krangle et annet sted

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ber Iran og USA dra et annet sted og krangle, og ikke bruke Irak som slagmark for et oppgjør seg imellom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ber Iran og USA om å finne seg ett annet sted å krangle enn i Irak (Foto: REUTERS / Kareem Raheem / Scanpix).Iraks statsminister Nuri al-Maliki ber Iran og USA om å finne seg ett annet sted å krangle enn i Irak (Foto: REUTERS / Kareem Raheem / Scanpix).

- Vi vet at det pågår en kamp mellom Iran og Amerika. Vi har sagt til både iranerne og amerikanerne: Vær så snill, løs problemene dere imellom utenfor Irak, sa Maliki i et intervju med CNN onsdag kveld.

- Vi vil ikke godta at amerikanerne bruker Irak som base for å angripe Iran og Syria, og vi vil ikke godta at Iran bruker Irak til angrep på amerikanske styrker, la han til.

USA har gjentatt ganger advart Iran mot å blande seg inn i Irak. President George W. Bush har gitt amerikanske styrker grønt lys for å angripe det han kaller iranske agenter, som USA beskylder for å støtte og bevæpne sjiagrupper.

USA har sporet iransk innblanding i irakiske opprørsgrupper i om lag to år og har funnet stadig sterkere bevis for at Iran gir støtte til sjiaopprørere sør i Irak, sier viseutenriksminister Nicholas Burns i et intervju med amerikansk radio.

- De har angrepet britiske soldater nær Basra og de har nå begynt å gjennomføre operasjoner rundt om i landet, sier Burns, som anklager iranerne for å ha gitt sjiamuslimske opprørsgrupper avansert sprengstoffteknologi. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus