Domene-krøll for Statoil og Hydro

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Statoil eller Hydro har sikret seg de mulige domene-navnene til den nye oljegiganten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil og Hydro regner med å ha navnet til den nye oljegiganten på plass i løpet av sommeren. (foto: Scanpix)Statoil og Hydro regner med å ha navnet til den nye oljegiganten på plass i løpet av sommeren. (foto: Scanpix)

For mens både hydro.no og statoil.no er på trygge hender, har de to oljeselskapene slett ikke kontroll på blant andre hydro-statoil.no, statoil-hydro.no, hydro-statoil.com og statoil-hydro.com.

Førstehjelp- og sikkerhetsfirmaet Life Support og innehaver Kjetil Lillaas har sikret seg de tre førstnevnte domenene.

- Jeg har ikke noen kjempetanker bak dette, men det kan vel hende at det er noen som er interessert i domenene, sier Lillaas til Neste klikk.

Han registrerte domenene i mai 2004. Vel ett år tidligere sikret Martin H. Ness fra Bryne seg statoil-hydro.com, mens Oslo-selskapet Blindheim Consulting ved Bendik Blindheim sitter på statoilhydro.no og hydrostatoil.no.

Ikke ulovlig


Neste klikk har verken klart å komme i kontakt med Ness eller Blindheim.

- Det er ikke noe ulovlig i å registrere et domene som en annen part senere kan få medhold i å overta. Okokrim.com er også registrert av noen andre enn Økokrim, sier rettsinformatikk-professor Jon Bing.

Og mens Økokrim har sikret seg både økokrim.no og okokrim.no, kan hvem som helst registrere økokrim.com, viser en oversikt fra domeneshop.no.

- I utgangspunktet driver vi ingen form for vurdering av søknader som kommer inn med tanke på å sjekke domenenavn opp mot varemerker eller rettigheter, sier seniorrådgiver Elisabeth Farstad i Norid, registreringsenheten for .no-domener.

Farstad forteller at domene-søkere må signere et egenerklæringsskjema hvor man garanterer for at man ikke «bryter en annens rett til det samme navnet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volvo-dom i høyesterett


Ved uenighet griper Domeneklagenemnda inn. Men den kan kun fatte avgjørelser når domenenavnet er nyregistrert eller er overført til ny abonnent etter at nemnda ble stiftet den 1. oktober 2003.

- Alternativet er at partene blir enige seg imellom eller tar domenekonflikten inn for rettsapparatet, sier Norid-rådgiveren.

Og:

- Praksisen er at hvis du har et varemerke, så vinner du frem, forteller Jon Bing, og viser til høyesterettsdommen om bruk av domenennavnet volvoimport.no.

- Det kan jo hende at Statoil og Hydro ser seg tjente med å kjøpe ett eller flere av disse domenene, men begge selskapene er sterkt innarbeidete varemerker. .com-domener har dessuten en tilsvarende ordning som Domeneklagenemnda, fastslår rettsinformatikk-professor Bing.

Folkesport i domenenavn


Statoil tar det hele med fatning.

- Dette er vi ikke så opptatt av. Det gikk folkesport i å sikre seg domenenavn knyttet til fusjoner for noen år siden. Dessuten har vi nylig startet prosessen med å finne et nytt navn på selskapet, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til Neste klikk.

Aanestad regner med å ha et fusjonsnavn på plass innen utgangen av juni eller begynnelsen av juli.

- Jeg vet ikke om jeg kan få noe ut av disse domenene. Egentlig så tror jeg vel ikke det, sier mannen som sitter på hydro-statoil.no, statoil-hydro.no, hydro-statoil.com, Kjetil Lillaas.