Riksdagen gransker dårlig svensk atomsikkerhet

Sveriges miljøvernminister Andreas Carlgren er kalt inn til Riksdagen for å forklare seg om mangelfull sikkerhet ved atomkraftverket Forsmark. Folk fra kjernekraftinspeksjonen SKI blir også innkalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren må forklare seg i Riksdagen om den dårlige sikkerheten som er avdekket ved det svenske kjernekraftverket Forsmark. (Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX)Den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren må forklare seg i Riksdagen om den dårlige sikkerheten som er avdekket ved det svenske kjernekraftverket Forsmark. (Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX)

Stockholm (NTB-TT): Beslutningen om å kalle Carlgren og SKI-folkene inn på teppet, ble tatt på et møte i Riksdagens forsvarskomité tirsdag. Forsmark-kraftverket på den svenske østkysten nord for Stockholm ble i juli i fjor rammet av en korslutning som avslørte mangler ved sikkerheten.

Bare to av de fire dieselaggregatene som automatisk skal begynne å produsere nødstrøm, startet opp slik de skulle. Etter dette alvorlige uhellet ble fire av Sveriges ti atomreaktorer midlertidig stengt.

- Når sikkerheten ikke ivaretas, forvitrer også tilliten til selve kjernekraften. Ansvarlige myndigheter og politikere har opptrådt på en helt uakseptabel måte i denne saken, og dermed satt alle svenskers sikkerhet i fare, mener forsvarskomiteens leder Urica Messing.

Messing er bekymret over at den svenske regjeringen ønsker å øke kraftproduksjonen ved svenske atomkraftverk, så lenge det kan være alvorlige mangler ved sikkerheten. Hun tar til orde for at det oppnevnes en uavhengig granskingskommisjon til å se på saken. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus