Filmklikk: Valgkamp à la Hollywood

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem vinner det kommende presidentvalget i USA? Steven Spielberg, Elizabeth Taylor eller Chuck Norris? Hollywood er som vanlig på hugget i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjevene gikk i bakken her da de invitasjonene ble sendt ut, sa en anonym kilde nært knyttet til Hillary Clintons presidentkampanje ifølge ABC News.

De 700 invitasjonene var til en mottakelse på Beverly Hilton Hotell 20. februar i år, der fiffen vil samles til støtte for Demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

Steven Spielberg, her på settet til Steven Spielberg, her på settet til "The Terminal", engasjerer seg i valgkampen for både Barack Obama og Hillary Clinton. (Foto: UIP)

De som sendte ut invitasjonene var tre av Hollywoods mektigste menn, nemlig DreamWorks- grunnleggerne Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg og David Geffen.

Clintons folk skal ha kastet seg på telefonene for å tråle inn celebre støttespillere til sin kandidat.

Ivrige Elizabeth

De ble nok glade da Hollywood-eminensen Elizabeth Taylor nylig gikk ut og sa hun ville donere 100.000 dollar til Hillarys valgkamp, selv om støtten var ulovlig romslig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatpersoner kan nemlig kun gi opptil 2.300 dollar til enkeltkandidater, og dette beløpet tilsvarer dermed også inngangsbilletten til ovennevnte mottakelse.

Dermed sparte fru Taylor noen grunker, men vel så viktig er den uttalte støtten til hun som kan bli USAs første kvinnelige president.

- Jeg liker måten hun (Clinton) tenker på, forklarte Taylor til pressen.

- Hun er en velinformert og smart leder med årelang erfaring innen ledelse, diplomati og politikk.

Symbolske støttespillere

Underholdningsbransjen - ikke minst Hollywood - har i mange år vært viktige symbolske og økonomiske støttespillere for USAs toppolitikere, med en sterk preferanse for venstresiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved forrige presidentvalg fikk for eksempel John Kerry drahjelp i valgkampen fra folk som Uma Thurman, Ben Stiller, Sharon Stone, Lucy Liu, Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Kevin Costner, Danny DeVito, Oliver Stone, Meg Ryan, Helen Hunt og Ed Harris for å nevne noen svært få.

Artikkelen fortsetter under annonsen

George W. Bush sleit mer med å få med seg filmfolk, men han hadde i det minste Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Tom Selleck, Bruce Willis, Stephen Baldwin og Dennis Hopper med på laget.

- Aktørene i Washington innser at Hollywood har vært et ekstremt gavmildt sted for politiske donasjoner, og de betrakter en berømthet som en som en nyttig megafon, kommenterer den tidligere sjefen for Hollywood Women's Political Committee, Marge Tabankin overfor tidsskriftet Time.

Irriterte republikanere

At Hollywood heller så tydelig mot venstre skaper selvsagt en viss irritasjon i Republikanernes leire.

- Hollywood har snudd sine rygger mot å forsvare dette landet, våre idealer og våre friheter, skrev for eksempel Lisa Sarrach i artikkelen «Hollywood Declares War on Our America» på www.gopusa.com.

I samme kommentar mimret hun nostalgisk om 2. verdenskrig da Hollywood samarbeidet aktivt med Krigsdepartementet i produksjonen av propagandafilm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjerner på gjerdet

I disse dager, da en rekke av Demokratenes presidentkandidater offentliggjør at de er nettopp det, er spenningen rundt filmstjernenes gunst på sitt mest intense, men få har foreløpig offentliggjort hvem de støtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dessuten blitt vanlig at stjernene donerer spenn til flere av kandidatene, ikke for å gardere seg, men ifølge dem selv for å stimulere til en sunn debatt.

Mens Katzenberg har sagt at han stiller seg bak Obama, har Spielberg via en talsmann sagt at han vil bestemme seg først om et par måneder. Spielberg har dessuten lovet å arrangere en mottakelse også til støtte for fru Clintons kandidatur.

Virker det?

Har så støtten fra kjendisene som helst å si for utfallet av valget? Derom strides det, naturligvis.

En spørreundersøkelse CNN foretok i 2004 viste at rundt én av fire amerikanere var interessert i å vite hva kjendiser mente om ulike politiske spørsmål, og det kommer vel an på øynene som ser hvorvidt 1/4 er sjokkerende mange eller sjokkerende få.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte tror dessuten at markering av politisk ståsted fra kjendiser fort kan virke mot sin hensikt. En av de mest radikale stemmene i Hollywood for tiden, George Clooney, skal for eksempel være en stor fan og personlig venn av Obama, men har av taktiske grunner ikke gått ut med sin direkte støtte til ham.

Ifølge Clooneys talsmann Stan Rosenfield skyldes det blant annet frykten for at tvilende velgere kan bli skeptiske dersom en kandidat omfavnes filmstjerner som er altfor liberale etter deres smak.

- You loose the heartland, sier Rosenfield.

Ukas filmsite:

«CelebPolitics.com»

Foto: CelebPolitics.comFoto: CelebPolitics.com

Konservative i USA er som sagt temmelig misfornøyd med Hollywood-stjernenes politiske markeringer og utsagn, siden filmbransjen totalt sett heller så kraftig mot venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette konservative nettstedet oppfordrer derfor til boikott av filmer med liberale skuespillere:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Boycott Liberal Hollywood! Exercise your right to be informed! Stop going to movies starring liberal actors, so that your money stops going into their liberal pockets, argumenteres det.

For å hjelpe likesinnede har de konstruert et graderingssystem der de vurderer kjendisenes politiske ståsted på bakgrunn av deres uttalelser og bidrag til valgkampanjer. Slik blir for eksempel George Clooney, Alec Baldwin og Michael Douglas kategorisert til å være «Wacko Liberal Nutcases», mens Charlton Heston og Dennis Hopper ikke overraskende er «conservative».

De har også laget hendige lister over tidenes 100 mest liberale og 100 mest konservative filmer, ikke basert på filmenes handling og underforståtte moral, men på skuespillernes antatte politiske ståsted.

Ukas trailer:

«Hot Fuzz»

Foto: UIPFoto: UIP

Overtroisk eller ei; april i år bør det være verdt å glede seg til fredag 13. Da har nemlig «Hot Fuzz» norgespremiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«From the guys who watched every action movie ever made!» skrytes det i traileren. Og dessuten de samme som lagde den herlige zombiekomedien «Shaun of the Dead» og slackerserien «Spaced».

Radarparet Simon Pegg og Edgard Wright, samt Nick Frost er blant Storbritannias aller morsomste filmnerder, og nå har de laget en politiactionparodi med et utgangspunkt som kan minne litt om Josef Fares «Kopps».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ekstremt dyktige London-purken Nicholas Angel (Simon Pegg) har blitt et irritasjonsmoment for sine kollegaer. Hans dugelighet får alle andre til å se ut som talentløse slappfisker, så sjefene i etaten får ham overført til et landlig politidistrikt der kriminaliteten er lik null. Nicholas blir satt til å finne rømte svaner og den slags, men så gjør en rekke suspekte «ulykker» sitt til at den gamle råtassen igjen våkner til liv, og ser en sjanse til å vise hva han duger til.

Artige karer som Steve Coogan («Alan Partridge»), Martin Freeman («The Office», Bill Bailey («Black Books») og Bill Nighy («Love Actually») er også med.

Har du tips eller spørsmål om hva som helst fra filmens verden, så gi meg gjerne et lite pip på ingvald@startsiden.no.