Meny

Filmklikk: Valgkamp à la Hollywood

Hvem vinner det kommende presidentvalget i USA? Steven Spielberg, Elizabeth Taylor eller Chuck Norris? Hollywood er som vanlig på hugget i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjevene gikk i bakken her da de invitasjonene ble sendt ut, sa en anonym kilde nært knyttet til Hillary Clintons presidentkampanje ifølge ABC News.

De 700 invitasjonene var til en mottakelse på Beverly Hilton Hotell 20. februar i år, der fiffen vil samles til støtte for Demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

Steven Spielberg, her på settet til Steven Spielberg, her på settet til "The Terminal", engasjerer seg i valgkampen for både Barack Obama og Hillary Clinton. (Foto: UIP)

De som sendte ut invitasjonene var tre av Hollywoods mektigste menn, nemlig DreamWorks- grunnleggerne Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg og David Geffen.

Clintons folk skal ha kastet seg på telefonene for å tråle inn celebre støttespillere til sin kandidat.

Ivrige Elizabeth

De ble nok glade da Hollywood-eminensen Elizabeth Taylor nylig gikk ut og sa hun ville donere 100.000 dollar til Hillarys valgkamp, selv om støtten var ulovlig romslig.

Privatpersoner kan nemlig kun gi opptil 2.300 dollar til enkeltkandidater, og dette beløpet tilsvarer dermed også inngangsbilletten til ovennevnte mottakelse.

Dermed sparte fru Taylor noen grunker, men vel så viktig er den uttalte støtten til hun som kan bli USAs første kvinnelige president.

- Jeg liker måten hun (Clinton) tenker på, forklarte Taylor til pressen.

- Hun er en velinformert og smart leder med årelang erfaring innen ledelse, diplomati og politikk.

Symbolske støttespillere

Underholdningsbransjen - ikke minst Hollywood - har i mange år vært viktige symbolske og økonomiske støttespillere for USAs toppolitikere, med en sterk preferanse for venstresiden.

Ved forrige presidentvalg fikk for eksempel John Kerry drahjelp i valgkampen fra folk som Uma Thurman, Ben Stiller, Sharon Stone, Lucy Liu, Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Kevin Costner, Danny DeVito, Oliver Stone, Meg Ryan, Helen Hunt og Ed Harris for å nevne noen svært få.

George W. Bush sleit mer med å få med seg filmfolk, men han hadde i det minste Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Tom Selleck, Bruce Willis, Stephen Baldwin og Dennis Hopper med på laget.

- Aktørene i Washington innser at Hollywood har vært et ekstremt gavmildt sted for politiske donasjoner, og de betrakter en berømthet som en som en nyttig megafon, kommenterer den tidligere sjefen for Hollywood Women's Political Committee, Marge Tabankin overfor tidsskriftet Time.

Irriterte republikanere

At Hollywood heller så tydelig mot venstre skaper selvsagt en viss irritasjon i Republikanernes leire.

- Hollywood har snudd sine rygger mot å forsvare dette landet, våre idealer og våre friheter, skrev for eksempel Lisa Sarrach i artikkelen «Hollywood Declares War on Our America» på www.gopusa.com.

I samme kommentar mimret hun nostalgisk om 2. verdenskrig da Hollywood samarbeidet aktivt med Krigsdepartementet i produksjonen av propagandafilm.

Stjerner på gjerdet

I disse dager, da en rekke av Demokratenes presidentkandidater offentliggjør at de er nettopp det, er spenningen rundt filmstjernenes gunst på sitt mest intense, men få har foreløpig offentliggjort hvem de støtter.

Det er dessuten blitt vanlig at stjernene donerer spenn til flere av kandidatene, ikke for å gardere seg, men ifølge dem selv for å stimulere til en sunn debatt.

Mens Katzenberg har sagt at han stiller seg bak Obama, har Spielberg via en talsmann sagt at han vil bestemme seg først om et par måneder. Spielberg har dessuten lovet å arrangere en mottakelse også til støtte for fru Clintons kandidatur.

Virker det?

Har så støtten fra kjendisene som helst å si for utfallet av valget? Derom strides det, naturligvis.

En spørreundersøkelse CNN foretok i 2004 viste at rundt én av fire amerikanere var interessert i å vite hva kjendiser mente om ulike politiske spørsmål, og det kommer vel an på øynene som ser hvorvidt 1/4 er sjokkerende mange eller sjokkerende få.

Enkelte tror dessuten at markering av politisk ståsted fra kjendiser fort kan virke mot sin hensikt. En av de mest radikale stemmene i Hollywood for tiden, George Clooney, skal for eksempel være en stor fan og personlig venn av Obama, men har av taktiske grunner ikke gått ut med sin direkte støtte til ham.

Ifølge Clooneys talsmann Stan Rosenfield skyldes det blant annet frykten for at tvilende velgere kan bli skeptiske dersom en kandidat omfavnes filmstjerner som er altfor liberale etter deres smak.

- You loose the heartland, sier Rosenfield.

Ukas filmsite:

«CelebPolitics.com»

Foto: CelebPolitics.comFoto: CelebPolitics.com

Konservative i USA er som sagt temmelig misfornøyd med Hollywood-stjernenes politiske markeringer og utsagn, siden filmbransjen totalt sett heller så kraftig mot venstre.

Dette konservative nettstedet oppfordrer derfor til boikott av filmer med liberale skuespillere:

- Boycott Liberal Hollywood! Exercise your right to be informed! Stop going to movies starring liberal actors, so that your money stops going into their liberal pockets, argumenteres det.

For å hjelpe likesinnede har de konstruert et graderingssystem der de vurderer kjendisenes politiske ståsted på bakgrunn av deres uttalelser og bidrag til valgkampanjer. Slik blir for eksempel George Clooney, Alec Baldwin og Michael Douglas kategorisert til å være «Wacko Liberal Nutcases», mens Charlton Heston og Dennis Hopper ikke overraskende er «conservative».

De har også laget hendige lister over tidenes 100 mest liberale og 100 mest konservative filmer, ikke basert på filmenes handling og underforståtte moral, men på skuespillernes antatte politiske ståsted.

Ukas trailer:

«Hot Fuzz»

Foto: UIPFoto: UIP

Overtroisk eller ei; april i år bør det være verdt å glede seg til fredag 13. Da har nemlig «Hot Fuzz» norgespremiere.

«From the guys who watched every action movie ever made!» skrytes det i traileren. Og dessuten de samme som lagde den herlige zombiekomedien «Shaun of the Dead» og slackerserien «Spaced».

Radarparet Simon Pegg og Edgard Wright, samt Nick Frost er blant Storbritannias aller morsomste filmnerder, og nå har de laget en politiactionparodi med et utgangspunkt som kan minne litt om Josef Fares «Kopps».

Den ekstremt dyktige London-purken Nicholas Angel (Simon Pegg) har blitt et irritasjonsmoment for sine kollegaer. Hans dugelighet får alle andre til å se ut som talentløse slappfisker, så sjefene i etaten får ham overført til et landlig politidistrikt der kriminaliteten er lik null. Nicholas blir satt til å finne rømte svaner og den slags, men så gjør en rekke suspekte «ulykker» sitt til at den gamle råtassen igjen våkner til liv, og ser en sjanse til å vise hva han duger til.

Artige karer som Steve Coogan («Alan Partridge»), Martin Freeman («The Office», Bill Bailey («Black Books») og Bill Nighy («Love Actually») er også med.

Har du tips eller spørsmål om hva som helst fra filmens verden, så gi meg gjerne et lite pip på ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland
Siste nytt
00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus