Jentemangel kan true Kinas framtid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina risikerer å bli en nasjon av gamle ungkarer hvis skjevhetene i befolkningen fortsetter å utvikle seg som i dag. Men gammel vane og gamle maktvante menn er vonde å vende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mor smiler til babyen sin mens de venter om bord på et tog på en jernbanestasjon i Hangzhou i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Kina risikerer å bli en nasjon av gamle ungkarer, hvis skjevhetene i befolkningen fortsetter å utvikle seg som i dag. Foto: REUTERS/Lang Lang/SCANPIXEn mor smiler til babyen sin mens de venter om bord på et tog på en jernbanestasjon i Hangzhou i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Kina risikerer å bli en nasjon av gamle ungkarer, hvis skjevhetene i befolkningen fortsetter å utvikle seg som i dag. Foto: REUTERS/Lang Lang/SCANPIX

De aldrende og stort sett mannlige lederne i Beijing vil gi folket ytterligere 15 år til å rette opp kjønnsskjevheten i befolkningen i verdens mest folkerike land. Og det kommer ikke på tale å endre den strenge ettbarnspolitikken, sa talsmenn i uken som gikk.

- Ubalansen i kjønnsfordelingen er nå blitt et problem det haster med å løse, men det blir vanskelig. Vi tror det vil ta mellom 10 og 15 år å normalisere fordelingen mellom antall gutter og jenter som kommer til verden, mener Zhang Weiqing, som leder Kinas nasjonale kommisjon for befolkningsspørsmål og familieplanlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjevheten skaper fare for ustabile samfunnsforhold.


Men selv om regjeringen greier å få kineserne til å ønske seg flere jenter og færre gutter, og overtale dem til å sette ønsket ut i livet, vil virkningene av dagens skjeve fordeling være merkbare i mange tiår framover. Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua skriver rett ut at skjevheten skaper fare for ustabile samfunnsforhold.

I 2005 ble det født 118 gutter per 100 jenter i Kina, og i enkelte regioner preget av rask økonomisk vekst - som Guangdong-provinsen sør i landet - er forholdet oppe i 130 per 100. Ubalansen har røtter i et samfunnssyn som går mye lenger tilbake enn kommunistenes maktovertakelse i 1949, og som setter gutter høyere enn kvinner.

Årsaken til dette var ganske enkelt at menn ble betraktet som viktigere enn kvinner i arbeidet for å brødfø den enkelte familie. I dagens Kina er kjønnene formelt likestilt, og jenter nøyaktig like mye verdt som gutter - det er også en av forutsetningene for den harde ettbarnspolitikken, som i sin tur er ledd i kampen for å holde folketallet under kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unntak


Kina har i dag rundt 1,3 milliarder innbyggere. For å bremse befolkningsveksten har Beijing-regjeringen bestemt at et ektepar normalt ikke skal ha adgang til å få mer enn ett barn, men denne bestemmelsen er uthult ved en rekke unntak, for eksempel for foreldre på landsbygda som har en gutt og ønsker seg en pike, og for foreldre som selv er enebarn.

- Selvfølgelig er det en sammenheng mellom ubalansen mellom kjønnene i befolkningen og den strenge familiepolitikken. Denne politikken har gjort problemet verre, men det betyr ikke at den er hovedårsaken til problemet, framholder Zhang Weiqing.

Zhang påpeker også at kineserne ikke er alene om problemet. Pakistan, Sør-Korea og Taiwan sliter også med raskt voksende befolkninger, og har så langt ikke innført tiltak som kan rette opp ubalansen i kjønnssammensetning, sier han. (©NTB)

Les mer om den skjeve kjønnsfordelingen:


Kineserne frykter ungkarskrise