Meny

Nye fly til Forsvaret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret vil med det første kjøpe eller leie inntil fire transportfly av Hercules-typen. Hasteanskaffelsen er vedtatt etter at det er avdekket uventede rustangrep på Luftforsvarets 30 år gamle Hercul

Forsvaret vil gå til anskaffelse av inntil fire fly av Hercules-typen (Foto: Forsvaret).Forsvaret vil gå til anskaffelse av inntil fire fly av Hercules-typen (Foto: Forsvaret).

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) opplyste i spørretimen onsdag at regjeringen vurderer en såkalte hurtiganskaffelse av transportfly. En mulighet er å overta leveranser av fly til land som for lengst har bestilt, men som kanskje ikke trenger dem like raskt som Norge.

Leie av fly er også aktuelt.

Nyheten om den forstående hasteanskaffelsen kom i et svar til Frp-representanten Per Roar Bredvoll.

I statsbudsjettet for 2007 er det avsatt penger til utskifting av vingene på de norske C-130-flyene for å strekke levetiden fram til 2012-2015. Det var under arbeidet med vingeskift på det første flyet at det ble oppdaget rustskader på deler som ikke er omfattet av utskiftningen.

Det er ikke klart hva de sist oppdagede rustangrepene betyr for muligheten til å få hevet restriksjonene som ble innført i 2005. Men Forsvaret måtte vurdere risikoen for å bli stående helt uten transportkapasitet.

Det er på denne bakgrunn at regjeringen nå går ut i markedet for C-130-maskiner for å se om det er mulig å overta andre lands bestillinger, eventuelt leie fire moderne fly som nylig er levert.

Strøm-Erichsen kunne ikke si hva denne anskaffelsen vil beløpe seg til, og om den betyr stans i den dyre utskiftningen av vinger på de gamle flyene til Forsvaret. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus