Kritiserer sendrektighet i Munch-dokumentsaken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsadvokatene Morten Furuholmen og Sverre Næss kritiserer lagmannsrettens sendrektighet i avgjørelsen om de skal få innsyn i hemmelige politidokumenter i tyverisaken om Munch-maleriene «Madonna»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Ankesaken til de tingrettsdømte i Munch-malerisaken er berammet til 20. februar, men den kan bli utsatt, mener advokat Morten Furuholmen. Han er forsvarer for Bjørn Hoen som i tingretten er dømt til sju års fengsel for å ha stjålet de to Munch-maleriene.

- Vi skulle ha hatt dokumentene for lengst slik at vi kunne forberede oss til ankesaken, sier advokat Sverre Næss som forsvarer en av de andre tiltalte i saken.

Det er Furuholmen, Næss og forsvarsadvokat Johnny Veum som har bedt lagmannsretten om å få innsyn i politiets dokumenter i forbindelse med behandlingen av ankesaken i februar.

Ifølge oppslag i flere medier skal disse dokumentene vise at det finnes en avtale mellom politiet og informanter i den kriminelle verden om godtgjørelse for opplysningene som førte til at «Madonna» og «Skrik» ble levert tilbake til Munch-museet i slutten av august i fjor. Da hadde maleriene vært på avveier i over to år. Ifølge VG var det David Toskas forsvarer Øystein Storrvik som fortalte politiet hvor de kunne finne de stjålne Munch-maleriene

- Jeg har ingen ting å si om den saken. Jeg er mest opptatt av å sluttføre NOKAS-saken akkurat nå, sier Storrvik til NTB.

Heller ikke seksjonssjef Iver Stensrud i Oslo politidistrikt har noen kommentar nå.

- Politiets versjon kommer i rettssaken 20. februar, det ville vært tankeløst av meg å si noe om dette nå, sier han til NTB.

Konstituert statsadvokat Morten Hojem Ervik sa i november i fjor at dokumentene om tilbakeføringen av Munch-maleriene ikke vil ha betydning for ankesaken i lagmannsretten.

Justisminister Knut Storberget har benektet at det finnes noen «dusøravtale»i forbindelse med tilbakeleveringen av maleriene, mens Sverre Næss sier det ikke kan være tvil etter det som er kommet fram i mediene. (©NTB)

Forsidefoto: Arkivfoto: Sidsel de Jong / Svein Andersen / Munch-Museet / Scanpix