Saddam en nedbrutt mann

Ved daggry lørdag 30. desember ble Iraks tidligere diktator Saddam Hussein henrettet ved henging. - Han var en nedbrutt mann, sier et øyevitne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske fjernsynskanalen Al Iraqiya viser bilder av Saddam Hussein idet bødlene plasserer repet rundt halsen på ham. (Foto: Reuters / Scanpix)Den irakiske fjernsynskanalen Al Iraqiya viser bilder av Saddam Hussein idet bødlene plasserer repet rundt halsen på ham. (Foto: Reuters / Scanpix)

Lørdag morgen klokken 05.30 lokal tid tok irakiske myndigheter over kontrollen over Saddam fra koalisjonsstyrkene. Eksdiktatoren ble lagt i håndjern og ført inn i bygningen der han skulle henrettes, med en dommer, flere irakiske ministere og en doktor som vitner, melder The Guardian.

Ifølge den irakiske rådgiveren for nasjonal sikkerhet, Mouwafak al-Rubaie, som var et av vitnene til henrettelsen, framstod den tidligere diktatoren som en nedbrutt mann, da han gikk sin død i møte.

Advarte mot «

iransk koalisjon»


Samtidig melder Middle East Online at Saddam selv hevdet at han ikke var redd for noe, og at han kom med en beskjed til det irakiske folk:

- Jeg håper dere vil bli samlet, og advarer dere mot å stole på den iranske koalisjonen, fordi de er farlige, skal Saddam ha sagt like før han ble hengt. Dette ifølge et annet øyevitne, dommer Moneer Haddad.

Advarslen kan tolkes som et angrep på statsminister Nuri al-Malikis sjialedede koalisjon, som av sunnier beskyldes for å være en front for iransk inflytelse.

Vises på TV


Saddam ble hengt uten hette, noe som skal ha vært hans eget ønske. Henrettelsen skal ha vært over raskt.

Både iraksk statlig fjernsyn og TV-kanalen Al Arabiya viser Saddam Hussein som får løkken lagt om halsen foran henrettelsen lørdag, melder NTB. Filmen blir avbrutt like før Saddam faktisk blir hengt i den fem meter høye galgen.

En privat irakisk TV-kanal viste lørdag liket av Saddam hyllet inn i et hvitt klede, bare timer etter henrettelsen. Filmen på den sjiamuslimske kanalen Biladi viser liket med nakken i en forvridd stilling og med det som ser ut som blod eller et sår på kinnet, melder NTB.

Forventer uroligheter


Kort tid etter henrettelsen ble 30 mennesker drept da en bilbombe eksploderte i en sjiamuslimsk by. Mye tyder på at angrepet var en reaksjon på henrettelsen fra lojale sunnimuslimske Saddam-tilhengere, melder Reuters.

De amerikanske styrkene i Irak er forberedt på at det kan bryte ut omfattende uroligheter etter at eksdiktatoren er henrettet, ifølge BBC.

Mer i Neste Klikk:Saddam Hussein henrettet ved daggry
- Saddam tok farvel med brør
Reaksjoner på Saddam Husseins dødsstraff
Saddam Hussein dømt til døden