Iran krever at Israel kvitter seg med atomvåpen

Iran har bedt FNs sikkerhetsråd tvinge Israel til å kvitte seg med sine atomvåpen. - Iran har et poeng, mener forsker Morten Bremer Mærli ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans FN-ambassadør Javad Zarif (V) på en konferanse med landets president Mahmoud Ahmadinejad i New York i september i år. Foto: Jeff Zelevansky / REUTERS.Irans FN-ambassadør Javad Zarif (V) på en konferanse med landets president Mahmoud Ahmadinejad i New York i september i år. Foto: Jeff Zelevansky / REUTERS.

Forespørselen, som kom på tirsdag, ble sendt etter at den israelske statsministeren Ehud Olmert i et tv-intervju kom i skade for å innrømme at Israel har atomvåpen.

Israel har aldri tidligere innrømmet at landet har atomvåpen, selv om verdenssamfunnet har hatt mistanke om dette lenge. Hans Blix, tidligere leder av International Atomic Energy Agency (IAEA), sa i juni at det antas at Israel har rundt 200 atomvåpen.

Irans FN-ambassadør, Javad Zarif, sa at Olmerts innrømmelse har «fjernet alle unnskyldninger - hvis det noen gang har vært noen - for at sikkerhetsrådet ikke skal foreta seg noe overfor denne trusselen for verdens fred og sikkerhet.»

Han sa videre at rådet bør tvinge Israel til å oppgi atomvåpnene og slutte seg til ikkespredningsavtalen umiddelbart. Zarif mener at landet må plassere alle sine atomprogram og -installasjoner under IAEAs overvåkning.

Dr. Morten Bremer Mærli er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), med ikke-spredning av kjernefysiske våpen og forhindring av atomterrorisme som spesialfelt (Kilde: http://www.nupi.no/).Dr. Morten Bremer Mærli er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), med ikke-spredning av kjernefysiske våpen og forhindring av atomterrorisme som spesialfelt (Kilde: http://www.nupi.no/).

Et tøft nabolag


Mange har kritisert vesten for å tale med to tunger når de legger press på Iran for å få dem til å oppgi sitt atomprogram, samtidig som Israels våpen ignoreres.

- Så langt har debatten vært ekstremt fokusert på Iran, og man har ikke sett dette i relasjon til Israel. Irans nabolag er tøft. De er naboer med Israel, Pakistan, India og for så vidt også Kina. I tillegg har de amerikanerne i øst (alle disse landene er atommakter, red. anm.). Det er også et faktum at USA har satt Iran på listen over mål for sine atomvåpen, sier forsker Morten Bremer Mærli ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Neste Klikk

- Så du skjønner at det er et tøft sikkerhetspolitisk nabolag, legger han til.

Henvendelsen til sikkerhetsrådet kommer samtidig som rådet diskuterer sanksjoner overfor Iran for å tvinge landet til å oppgi sitt atomprogram.

- Selv om Ehud Olmerts tungeglipp kan vise seg å være positiv for debatten, så er det likevel ikke en sjanse for at sikkerhetsrådet tar det seriøst. Men Iran har likevel et poeng. Selv om jeg ikke er bekvem med det som skjer i Iran, så har de rett til å bruke sivil atomteknologi. De har også rett til å anrike uran, sier Mærli.