Fredsprisvinneren fastholder Telenor-krav

Fredsprisvinneren Muhammad Yunus fastholdt under sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus at hans mål er å overta kontrollen i det Telenor-styrte Grameenphone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinneren Muhammad Yunus fastholdt under sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus at hans mål er å overta kontrollen i det Telenor-styrte Grameenphone. (Foto: Scanpix)Fredsprisvinneren Muhammad Yunus fastholdt under sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus at hans mål er å overta kontrollen i det Telenor-styrte Grameenphone. (Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): Selskapet er et joint venture-foretak der Grameen Telecom eier 38 prosent og Telenor 62 prosent.

- Vår visjon er at vi til slutt skal omdanne dette selskapet til et sosialt forretningsforetak ved at de fattige kvinnene i Grameen Bank skal bli majoritetseiere, sa Yunus.

Han har tidligere gitt uttrykk for det samme syn i mange sammenhenger, men standpunktet fikk ekstra tyngde da det ble lansert i Nobel-foredraget. Samtidig ble det lansert i en sammenheng der fredsprisvinneren beskriver et økonomisk system som harmonerer med det gamle sosialdemokratiske Norge, men lite med den globale kapitalismen Telenor og dagens Norge er en del av.

- Majoritetseierskap for de fattige kvinnene er et mål vi jobber for å nå. En dag vil Grameenphone bli nok et eksempel på et stort foretak av fattige, sa Yunus.

Han opplyste at Grameen Banks telefondamer står for 19 prosent av selskapets inntekter, men for bare noen få prosent av selskapets 10 millioner kunder. (©NTB)

Mer i Neste Klikk:

Fant omstridt Telenor-avtale i Norads arkiver- Fattigdommen truer freden i verdenFredsprisvinneren på 100 språk

Nobels fredspris til Yunus og Grameen Bank
Storm av ros til Nobel-vinner
Yunus gir bort prispengene