Fant omstridt Telenor-avtale i Norads arkiver

Telenor inngikk i 1996 en avtale der selskapet varslet at de ville selge seg ned i Grameen Phone til fordel for fredsprisvinner Muhammad Yunus og hans selskap Grameen Telecom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hevdet at fredsprisvinner Muhammad Junus vil forsøke å fravriste Telenor kontrollen over Grameen Phone, som regnes som kronjuvelen i Telenors investeringsportefølje. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)Det er hevdet at fredsprisvinner Muhammad Junus vil forsøke å fravriste Telenor kontrollen over Grameen Phone, som regnes som kronjuvelen i Telenors investeringsportefølje. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

NTB (Oslo): Det går fram i dokumenter funnet i Norads arkiver, skriver Dagbladet.

Til tross for at både nåværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og daværende sjef Tormod Hermansen offentlig har antydet det motsatte, eksisterer avtalen, og skal blant annet inneholde følgende formulering:

«Det er TNIs (Telenor invest) intensjon å redusere sin andel i selskapet til under 35,0 prosent innen seks år etter selskapsdannelsen.»

Den samme avtalen etterlater ifølge Dagbladet heller ingen tvil om at Grameen-gruppen skulle gis forkjøpsrett.

Solheim orientert


Utviklingsminister Erik Solheim (SV) skal fredag ifølge avisen ha tatt kontakt med Telenor-ledelsen fredag og frarådet dem å benekte avtalens eksistens, etter at han selv ble gjort kjent med innholdet.

Det er hevdet at fredsprisvinner Muhammad Junus vil forsøke å fravriste Telenor kontrollen over Grameen Phone, som regnes som kronjuvelen i Telenors investeringsportefølje. Verdien er satt til 17 milliarder, og i fjor ga fattige bangladesheres mobilbruk 367 millioner kroner til Telenor-kassa.

- Det er et spent forhold mellom oss og Telenor. Det er en ideologisk forskjell. De er opptatt av maksimal profitt, mens vi er opptatt av sosiale målsettinger, har Yunus uttalt til det amerikanske magasinet Fortune.

Ikke forpliktende


Informasjonssjef Esben Tuman i Telenor sier at den omtalte avtalen ikke er forpliktende, og at den heller ikke er hemmelig.

- Telenor gjorde det allerede klart for flere år siden klart at vi ikke hadde en slik intensjon, men snarere ønsket å satse videre på Grameen Phone, sier Tuman.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) ba torsdag Telenor å orientere om forholdet til mobiltelefonselskapet. (©NTB)