Nobelprisvinner hardt ut mot Bush

Årets nobelprisvinner i økonomi, amerikanske Edmund S. Phelps, anklager president George W. Bush for å føre en «uansvarlig» og «svært dårlig» økonomisk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush kritiseres av nobelprisvinner. (Foto: REUTERS/Jim Young)Bush kritiseres av nobelprisvinner. (Foto: REUTERS/Jim Young)

- Regjeringen har ført en svært dårlig økonomiske politikk. Da vi trengte akutt budsjettdisiplin, slapp man i stedet taket og oppførte seg helt uansvarlig, sier Phelps i et intervju med svensk TV8.

Den amerikanske økonomen, som fikk Nobelprisen for sin forskning om sammenhengen mellom arbeidsledighet og inflasjon, viser blant annet til skattelettelsene Bush har gitt uten å ha budsjettdekning.

Da Bill Clinton forlot Det hvite hus hadde USA et budsjettoverskudd på over 200 milliarder dollar. Straks Bush overtok ble overskuddet snudd til underskudd. Årets budsjettunderskudd blir trolig på 3-400 milliarder dollar, og for å finansiere dette låner man enorme beløp.

USAs statsgjeld er nå på astronomiske 8,7 billioner dollar og vokser raskt. Krigen i Irak er en sterkt medvirkende årsak til dette, påpeker Phelps.

- Dette har blitt en svært dyr historie. Og visse kostnader må vi kanskje dra med oss i årevis framover, for eksempel helsekostnadene knyttet til sårede soldater, sier Phelps til TV8.

(©NTB)