Meny

Bob Dylan: En musikalsk tjuvradd

Tiden for kåringer av årets beste musikkplater er rett rundt hjørnet. Og tro meg; Bob Dylans «Modern Times» kommer til å sveve høyt. Selv om han er en tjuvradd av beste sort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalist Nigel Williamson i det britiske musikkbladet Uncut har gravd dypt blant rillene i Bob Dylans siste album «Modern Times». Så dypt at selv Dylan neppe er klar over hvor mye han egentlig har rappa. Man skulle nesten tro at Williamson har skuet inn Dylans underbevissthet. Skjult blant rillene finner han nemlig blant andre Robert Johnson, Merle Haggard, Muddy Waters, Chuck Berry, Sonny Boy Williamson, Bessie Smith, Big Joe Williams, Willie Dixon, Carl Perkins og mange, mange flere. Dylan har neppe vært helt bevisstløs i perioden han skapte «Modern Times». Det bevisste og ubevisste har helt åpenbart vært i kontakt med hverandre. Det er nemlig ikke tilfeldig at Dylan er en tjuvradd av beste sort.

Personlig er jeg veldig glad i musikalske tjuvradder. Uten dem hadde ganske enkelt ikke den musikalske arven blitt forvaltet og ivaretatt på en fullverdig måte. Det verste som kan skje er nemlig at alle med musikalske ambisjoner streber etter å lage et nytt og revolusjonerende hjul. Noe som i beste fall er en illusjon. Det finnes også enkelte som tror de har maktet å skape noe helt nytt. At de har ryddet ut alle fordommer og tradisjonens avtrykk fra kroppens toppetasje. Noe som kun vitner om en uheldig kombinasjon av uvitenhet og overmot. På den andre siden av skalaen finner du dem som ikke makter å skape noe som helst, men som i form av et eller annet «talent» bare må formidle det de har på hjertet. De får gjerne høre at de er i besittelse av en X-faktor, at de har unike evner. Ja, de kommer sågar gjennom tv-ruta. De kan herme, posere og leke superstjerner lenge før de har lært seg å gå.

Mellom disse ytterpunktene slynger den gylne musikalske middelveien seg gjennom gammelt kratt og nysprungne blomster. Det er langs denne gamle og kronglete veien de som ønsker å dytte det gamle hjulet fremover vandrer. Noen tar til høyre, noen går rett fram, men snur seg av og til for å plukke opp noe gammelt rusk som ligger langs veikanten.


Blant de mange vandringsmenn som har gått på denne veien, er Dylan utvilsomt en av dem som flittigst har stoppet opp for så å gå tilbake for å lukte på en vakker blomst eller to. Han kan lukte den sjeldneste blomst på mils avstand. Blomster andre rusler forbi forført av syrinen og sjasminens deilige blomsterduft. Også har han hatt litt flaks. For Dylan ble utvilsomt født på rett sted til rett tid. Hvorvidt han skapte historie, eller «Historien» skapte ham, får vi aldri vite.

Vår svenske nabo Håkan Hellström er også en utmerket vandringsmann. Men der Dylan er subtil, kan Hellström tidvis leses som en åpen bok. Noe som skapte debatt i Sverige for noen år siden, der enkelte hevdet at han var en overivrig tjuvradd av verste sort. Og selvfølgelig er Håkan Hellström, akkurat som Bob Dylan, en uhelbredelig tjuvradd. Men, og nå

Foto: Carl HjelteFoto: Carl Hjelte

tillater jeg meg å være subjektiv; han stjeler med stil.

Som for eksempel låta «Kom igjen Lena» fra albumet «Det är så jag säger det», der han med stor sannsynlighet har luktet lenge og vel på både The Jams «A Town Called Malice» og Dexys Midnight Runners «Come On Eileen». Videoen til «Kom igjen, Lena» har så mange likhetstrekk med «Come On Eileen»- videoen at Hellström åpenbart lengtet etter å bli avslørt. Men uansett hvordan jeg snur og vender på det; Håkan Hellström høres ut som Håkan Hellström. En stilig liten tjuvradd som er med på å trille musikkens hjul fremover.

I dag er det musikalske universet fylt av bejublede tjuvradder. Noe som delvis skyldes den britiske DJ'en Sean Rowleys Guilty Pleasures club night ,der man for det meste spiller utskjelte artister som 10CC, Barbara Streisand, Bee Gees, ELO med flere. En tankegang som igjen har ført Scissor Sisters, som knabber vilt fra Guilty Pleasure-artistene som Bee Gees,

Leo Sayer, Duran Duran og Gilbert O'Sullivan, til toppen av musikklistene verden over. Subtil rapping er strengt talt ikke nødvendig lenger. Men musikken bør omformes og tilsettes ingredienser som gjør produktet troverdig. The Killers siste album «Sam's Town» er et utmerket eksempel på at grensen mellom egenart og kopiering tangerer hverandre. For man skal lete lenge etter et band som, på tross av at de høres ut som både Bruce Springsteen, The Cure, David Bowie og Meat Loaf, faktisk også høres ut som seg selv.

Sett fra et historisk perspektiv er alt i den skjønneste orden. Guilty Pleasure- «bevegelsen» er kun et kulturelt uttrykk for at man ønsker å bevege seg bort fra det bestående. Lukte på litt andre blomster, om du vil. Akkurat som punken musikalsk sett var et uttrykk for et ønske om å knuse det man opplevde som en dekadent musikkindustri, der det umiddelbare og autentiske hadde kommet i skyggene av det grandiose og selvopptatte. Nytt og revolusjonerende? Aldri i livet. Lytter man på Sex Pistols «Never Mind The Bollocks» i dag, høres det ut som musikk fra steinalderen. Feit rock'n'roll og en knallbra gitarist som har rappet mengder av riff fra fortiden. Som en protest mot punkens dukket post-punkens mange snodige, men likevel knapt originale bidrag opp. Intet nytt fra musikkfronten, med andre ord.

Og da er vi tilbake til utgangspunktet: Tjuvradden Bob Dylan som garantert kommer til å befinne seg på mange av «Årets beste album»-lister. For selv om Dylan selv er blitt en av skogens største og mest velduftende blomster, har han aldri slutten å lukte på blomster som skjuler seg bak stubber og kratt. Blomster nesten ingen andre har oppdaget eller ganske enkelt har glemt. Om dette skriver Uncuts journalist Nigel Williamson følgende:

Dylan, however, has always borrowed freely and without undue apology from the antique hinterlands of blues, folk and country, all music for him existing in an uncopywrighted continuum, from which he feels free to plunder - as others has plunder before him, and as he has done recently on both «Time Out Of Mind» og «Love And Theft».

På åpningslåta «Thunder On The Mountain» på Bob Dylans «Modern Times» utdyper han dette: «Over a melody and rhythm that's virtually 'Johnny B Goode' under another name, the basic imagery is biblical.» Deretter leter Williamson seg fram til en rekke sjeldne skatter fra forgangne tider som han hevder ligger skjult blant rillene på «Modern Times».

Og det er vel verdt å nevne at Bob Dylans «Modern Times» ble kåret til årets album i Uncut...

(Inspirasjon: «Bring me my boots and shoes...» av Nigel Williamson, Uncut, november 2006)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:46 Vil ha maks reisetid til legevakt – men ikke for alle14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter
Siste nytt
14:46HelseVil ha maks reisetid til legevakt – men ikke for alle14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus