Bolton gir seg som FN-ambassadør

Den omstridte amerikanske FN-ambassadøren John Bolton forlater sin stilling, og dermed mister president George W. Bush nok en viktig støttespiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: REUTERS/Chip East/Files (UNITED STATES)/Scanpix)(Foto: REUTERS/Chip East/Files (UNITED STATES)/Scanpix)

John Bolton har ikke lyktes med å få støtte fra Kongressen og vil ifølge Det hvite hus trekke seg fra sin midlertidige stilling når den utløper om få uker, melder AP.

Bolton fikk jobben som FN-ambassadør i august 2005, da president George W. Bush benyttet seg av en «nødutnevnelse» mens Kongressen hadde sommerferie. Fordi utnevnelsen ikke har fått støtte fra Senatet er den kun gyldig til januar 2007, når den nye Kongressen tiltrer.

Krass og upopulær


Bolton skal ha presset analytikere i de amerikanske etterretningsorganisasjonene til å støtte sterkt høyreorienterte standpunkter, og flere medlemmer av Kongressen har vært kritiske til at han har fungert som FN-ambassadør, skriver NTB.

Bolton selv skal ha vært svært kritisk til FN; hans motstandere har blant annet vist til filmopptak fra 90-tallet der han uttaler at «det ikke finnes noe sånt som FN» og at USA er verdens «eneste virkelige makthaver».

Bolton har også uttalt at hvis det 38-etasjer høye FN-hovedkvarteret i New York «mistet 10 etasjer i dag, så ville det ikke utgjort noen som helst forskjell», skriver BBC.

Både demokrater og republikanere har vært kritiske til Boltons krasse stil og har stilt spørsmål ved hans evne til blant annet å bidra til reform av verdensorganisasjonen.


Støtte fra Bush


President Bush har på sin side støttet Bolton og i en uttalelse mandag sa han at han var «dypt skuffet» over Senatets behandling av saken.

Det hvite hus nominerte Bolton igjen forrige måned, men etter at demokratene sikret seg flertall både i Representantenes hus og i Senatet har motstanden i Kongressen økt og det regnes som unødvendig å vurdere søknaden på nytt.

Bush hadde ikke mulighet til å gi Bolton nok en midlertidig utnevnelse, men ifølge AP antar man at Det hvite hus har jobbet med å finne alternative løsninger for at han skulle få beholde stillingen - muligens ved å gi ham en annen tittel enn ambassadør. Men så informerte altså Bolton Det hvite hus om at han akter å forlate stillingen når perioden utløper.

Andremann ut


Bolton blir nummer to av Bush sine allierte som mister jobben etter demokratenes valgseier forrige måned.

Umiddelbart etter valget måtte den omstridte og sterkt kritiserte forsvarsministeren Donald Rumsfeld forlate sin stilling. Rumsfeld hadde hovedansvaret for USAs krigføring i Irak.

(Kilder: AP, BBC og NTB)

Mer i Neste Klikk:

Demokratene jubler
Demokratene overtar makten i USA
Hvordan kan demokratene styre USA ut av Irak?

Eksterne kilder:


Profile: John Bolton (BBC)
Bolton appointed US envoy to UN (BBC)