- Afghanistan er «mission possible»

I løpet av 2008 kan Afghanistan selv begynne å ta kontroll over landet, mener generalsekretæren i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOS generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer under NATO-toppmøtet i Riga (Foto: REUTERS / Ints Kalnins / Scanpix).NATOS generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer under NATO-toppmøtet i Riga (Foto: REUTERS / Ints Kalnins / Scanpix).

- Afghanistan er «mission possible», sa NATOS generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer under NATO-toppmøtet i Riga tirsdag.

Den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF) ble vedtatt opprettet 20. desember samme år. Styrkens mandat er å støtte opp om landets nye regjering og hjelpe til med gjenoppbyggingen.

ISAF-styrken har siden 9. august 2003 stått under NATO-kommando.

Scheffer mener at NATOs tilbaketrekning vil avhenge av om Afghanistan selv har styrker nok til å opprettholde sikkerheten i landet, og la til at NATO vil lære opp den afghanske hæren.

- Jeg håper at vi i løpet av 2008 har gjort betydelige fremskritt, slik at de Afghanske styrkene gradvis kan ta kontroll, sa han.

Selv om han kaller Afghanistan «mission impossible», er han overbevist om at NATOs millitæroperasjon vil bli en suksess og han ber de allierte om å holde motet oppe, trass i et stadig sterkere Taliban og overraskende høye tap.

Norge bidrar med rundt 500 soldater. 100 befal og menige er involvert i oppbyggingen av en leir i Meymaneh. En reaksjonsstyrke på 300 soldater, 37 sanitetssoldater og 70 soldater som jobber med logistikk, er tilknyttet hovedkvarteret for seksjon Nord i Mazar-i-Sharif.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus