Gammelt gull, ny innpakning

For bokstavtro Beatles-elskere er «Love» trolig et vanskelig album å bli glad i. For meg derimot, er det et elskverdig og spennende bekjentskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å romstere rundt i hellige skrifter er alltid farlig. Særlig om man tar seg friheten og forandrer litt på det originale innholdet. Som for eksempel å sette to Beatles-låter sammen til en, eller legge til et aldri så lite arrangement. Men det kommer selvsagt an på hvem som romsterer. Hadde det vært meg ville jeg blitt hundset og slått. Greit nok, for jeg er ikke de fire gudenes høyre hånd.

Det er derimot George Martin. Som for anledningen har tatt med seg sin sønn Giles. Og da stiller det seg annerledes, gitt. For det finnes knapt et menneske på Moder jord med større kompetanse om Beatles' samlede verker enn Sir George. Resultatet av romsteringen er oppgraderte og omarrangerte utgaver av 26 klassiske Beatles- låter. Albumet «Love» er med andre ord Beatles slik du aldri har hørt dem før.

Det som er ekstra gøy med «Love», og som nok også får fundamentalistene litt på gli, er jakten på detaljene i sangene og lydbildet. Beatles' egen «Hvem, hva, hvor» om du vil. Eller kanskje bedre; Beatles-fansens egen Da Vinci-kode. Detaljer man kan bryne hjernen på i flere dager, og kanskje likevel aldri finne svarene på. Om da ikke far og sønn Martin velger å skrive bok om det lange og grundige arbeidet der fasiten flettes inn i grundig analyser av de hellige skriftene. Det hadde vært noe det. Særlig for fundamentalistene.

«Love» behandler Beatles' etterlatte skrifter med respekt, og er på ingen måte helligbrøde. Lyden er bearbeidet og forbedret ved hjelp av moderne tekniske hjelpemidler, men originalopptakene er de samme. Med ett unntak. George Martins nydelige og ferske arrangement på demoen av «While My Guitar Gently Weeps». Platas høydepunkt, spør du meg, i skarp konkurranse med treenigheten «Octopus's Garden»/«Lady Madonna»/«Here «Comes The Sun - The Innerlight». Og «A Day In The Life», så klart. Det er i det hele tatt mye å gripe fatt i; mange spennende røde tråder som svirrer rundt i lydbildet.

Er du Beatles-fan bør du kjøpe «Love». Om ikke annet for å løse de mange gåtene. Og etter hvert vil du trolig innse at albumet fungerer mer enn tilfredsstillende.


Låter:

1. Because
2. Get Back
3. Glass Onion
4. Eleanor Rigby
Julia (Transition)
5. I Am The Walrus
6. I Want To Hold Your Hand
7. Drive My Car/The Word/What You're Doing
8. Gnik Nus
9. Something
Blue Jay Way (Transition)
10. Being For The Benefit of Mr. Kite!/I Want You
(She's So Heavy)/Helter Skelter
11. Help!
12. Blackbird/Yesterday
13. Strawberry Fields Forever
14. Within You Without You/Tomorrow Never Knows
15. Lucy in the Sky With Diamonds
16. Octopus's Garden
17. Lady Madonna
18. Here Comes The Sun
The Inner Light (Transition)
19. Come Together/Dear Prudence
Cry Baby Cry (Transition)
20. Revolution
21. Back In The U.S.S.R.
22. While My Guitar Gently Weeps
23. A Day In The Life
24. Hey Jude
25. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)
26. All You Need Is Love
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus