Overraskende dårlig valg for demokratene

Demokratenes overtakelse av flertallet i Kongressen sier lite om deres muligheter for å vinne presidentvalget i 2008. Tvert i mot sier valgresultatet mye om et splittet parti som ikke klarer å samles

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede ved årskiftet spådde politiske analytikere at Demokratene ville vinne flertallet i Kongressen, men valgresultatet er ikke så overveldende som antatt. Det er forventet at den sittende administrasjonen blir straffet av velgerne etter seks år ved roret, uavhengig av parti.

Ved å vinne 28 seter i Representantenes Hus og og seks seter i Senatet ligger Demokratene kun på gjennomsnittet i forhold til hva presidentens parti pleier å tape i mellomvalgene siden 2. verdenskrig. Dette samtidig som president Bush' popularitet daler og administrasjonen får hard kritikk for krigen i Irak, sliter med korrupsjonsanklager, budsjettunderskudd og misnøye over håndteringen av illegal innvandring. Det er altså ikke noe valgskred det er snakk om.

Maktbalanse


Nancy Pelosi og resten av demokratene jubler etter valget, men i realiteten var det ikke noe brakvalg for partiet. (Foto: REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES)/Scanpix)Nancy Pelosi og resten av demokratene jubler etter valget, men i realiteten var det ikke noe brakvalg for partiet. (Foto: REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES)/Scanpix)

Under republikansk majoritet har Kongressen fått mye kritikk de siste årene for å ikke ha gjort jobben sin i forhold til maktbalansen mellom dem og administrasjonen. Mange mener at de har vært for lite kritiske til avgjørelser og presidentens forslag. Sånn sett kan det være sunt at presidenten vil møte mer motstand med det nye flertallet og mest sannsynlig vil måtte jobbe nærmere det politiske sentrum.

Men selv om nasjonale saker har betydning for valget, representerer medlemmene av Kongressen først og fremst sine hjemstater og må forholde seg til de politiske realitetene der. At flertallet av representantene tilhører det Demokratiske partiet er ingen garanti for et demokratisk flertall i stridssaker. For eksempel er den nyvalgte senatoren fra Pennsylvania, Bob Casey Jr., en utradisjonell demokrat. Han er mot abort, mot våpenkontroll og ønsker ikke at USA skal trekke seg ut av Irak med det første. Representanter fra begge partier kan like gjerne stemme på tvers av partigrensene som med, hvilket gjør at flertallet i Kongressen ikke er gitt i alle saker.


Endringer


En av de interessante endringene i opinionen er at republikanerne ikke lenger har troverdighet på sine kjernesaker. En måling viser at president Ronald Reagans devise om at «government is not the answer to our problems - government is the problem» fortsatt er en kjerneverdi for mange amerikanere. Et flertall i befolkningen mener at politikere blander seg for mye inn i saker som burde vært overlatt til den enkelte. Etter flere år med overforbruk og budsjettunderskudd har republikanerne mistet troverdighet på dette området.

Det knyttes først og fremst forventninger til om den nye politiske situasjonen vil føre til endringer i utenrikspolitikken og krigen i Irak. Det er lite sannsynlig at store endringer vil skje med USAs nærvær i Irak i all den tid at det kun er 30 prosent av den amerikanske befolkningen som ønsker en full militær tilbaketrekning. Selv om den vanskelige situasjonen blir brukt i valgkampen vil den realpolitiske situasjonen raskt innhente de valgte representantene.

Ny førstedame?


Demokraten Nancy Pelosi blir den første kvinnelige Speaker i Representantenes hus (tilsvarer norsk Stortingspresident), en stilling som er en av de mektigste i amerikansk politikk. Hun blir dermed nummer tre i presidentrekkefølgen og vil være den som tar over presidentembetet dersom presidenten og visepresidenten skulle falle fra. Som minoritetsleder for demokratene har Pelosi vært en skarp kritiker av president Bush og forventes å by på sterk motstand mot den sittende administrasjonens vurderinger i de gjenværende to årene av presidentperioden. Men foran presidentvalget i 2008 kan demokratenes flertall i Kongressen bety at de selv ansvarliggjøres for den politikken som føres. Samtidig vil Bush-administrasjonen moderere seg for å legge grunnlaget for en ny republikansk presidentkandidat. Demokratene har ikke gjort et spesielt godt valg, har få felles saker og klarer ikke utnytte de mulighetene en svak Bush-administrasjon gir. Det er altså ingen grunn til å ta en demokratisk seier i 2008 på forskudd.

Mer i Neste Klikk:

Hvordan kan demokratene styre USA ut av Irak?
Demokratene jubler
Demorkatene tar over makten i USA
Schwarzenegger gjenvelges i California

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy