Så langt kan øyet se

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyet selv har ingen begrensninger for hvor langt bort det kan oppfatte et objekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Jim hadde følgende spørsmål:

«Man ser langt ut i horisonten, og opp mot stjernene, men hvor langt ser man egentlig?»

Jo, det skal jeg fortelle deg, Jim.

Alt vi ser omkring oss, enten det er sofaen i hjørnet, eller en stjerne i Melkeveien, skyldes at objektene sender ut eller reflekterer lys.

Når vi ser en stjerne, er det fordi lyset blir sendt

til

øyet. Det samme gjelder den nevnte sofaen. Det er altså ikke noen synsmekanisme som beveger seg

fra

øyet

til

objektet.

Sånn sett er det ingen begrensinger for hvor langt øyet kan se. Så lenge der er lys, kan vi se. Det spiller ingen rolle om objektet befinner seg 30 cm eller fem lysår unna.

Det som er litt morsomt, og som du sikkert vet, er at når du ser på en stjerne, ser du lyset som denne stjernen sendte ut for millioner av år siden. Det skyldes at lyset beveger seg med en viss fart (300.000 km per sekund), og at det trenger så lang tid på nå oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsidebilde: http://flickr.com/photos/orangeacid/234358923/

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.