Bush advarer Nord-Korea

President Gorge W. Bush advarer Nord-Korea om at det vil få alvorlige følger dersom landet forsøker å eksportere atomvåpen til andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om vi mottar etterretningsinformasjon om at de er i ferd med å eksportere atomvåpen, vil vi stanse dette og ta hånd om de skip eller fly som benyttes, sier Bush til ABC News.

Foto: REUTERS/Choi Jae-hoon/The Kyeongin Ilbo/SCANPIXFoto: REUTERS/Choi Jae-hoon/The Kyeongin Ilbo/SCANPIX

- Vi vil ta i bruk alle nødvendige midler og stille dem til ansvar, sa presidenten.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld frykter at andre potensielle atommakter lar seg oppmuntre av Nord-Korea, dersom verdenssamfunnet ikke setter foten ned.

Oppmuntrer


- Andre land vil da trolig bestemme seg for at også de behøver atomvåpen. Og i løpet av relativt kort tid vil to, fire, seks andre land trekke den slutningen, sa Rumsfeld under en tale på Maxwell Air Force Base i Alabama.

- Og jo flere land som får atomvåpen, til større er også sannsynligheten for at ett av disse landene vil forsyne en ikkestatlig aktør med slike våpen, sa Rumsfeld med klar henvisning til al-Qaida.

- Møte i Beijing


Utenriksminister Condoleezza Rice er for tiden på rundreise i Asia, i et forsøk på å bygge en samlet front mot Nord-Korea.

Ifølge den japanske avisen Sankei møter Rice utenriksministrene fra Japan, Sør-Korea, Kina og Russland i Beijing fredag, til samtaler om det nordkoreanske atomprogrammet.

Nord-Korea hevdet 9. oktober å ha gjennomført en atomprøvesprengning, og skal ha informert Kina om at landet forbereder en serie nye prøvesprengninger.

Torsdag antydet Nord Koreas utenriksminister Li Gun at en ny atomprøvesprengning kan være på trappene, i et intervju med ABC News.

Rice advarte på sin side mot «ytterligere tiltak» dersom Pyongyang gjør alvor av trusselen om dette. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus