Vil lovfeste akademisk frihet

Den akademiske friheten for forskere og lærere ved universiteter og høyskoler er utfordret fra flere hold og bør derfor lovfestes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalgsleder Arild Underdal overrekker utredningen om akademisk frihet til kunnskapsminister Øystein Djupedal.Utvalgsleder Arild Underdal overrekker utredningen om akademisk frihet til kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Dette er den enstemmige konklusjonen fra et utvalg som har utredet forholdet mellom de ansattes rettigheter og institusjonenes styringsbehov.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal mottok i dag utredningen fra utvalget. Han vil nå sende den ut på høring.

- Jeg støtter hovedlinjene som legges frem. Faglig frihet for den enkelte forsker er et grunnleggende premiss for forskningens uavhengighet og legitimitet, sier Djupedal.

Utvalget fremholder at retten forskerne har til selv å stille spørsmål, bestemme framgangsmåte og offentliggjøre resultatene, er en grunnstein i virksomheten ved universiteter og høgskoler. Dette innebærer blant annet at forskerne får ytringsfrihet til å si hva de vil, selv om meningen deres går på tvers av den allmenne oppfatningen.

Tvunget fra jobben


Denne friheten gjaldt ikke for forskeren Claudette Bethune. Hun ble i februar i år tvunget til å forlate sin stilling som seniorforsker Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Avskjedeligelsen kom som et resultat av at Bethune gikk ut i media og fortalte at norsk oppdrettslaks muligens kunne inneholde for mye kadmium. Denne påstanden gikk på tvers av den allmenne oppfatning. Til tross for at ingen klarte å motbevise hennes påstander, ble hun tvunget til å forlate stillingen.

- Jeg ble latterliggjort, og føler at ryktet mitt i Norge er ødelagt. Dette til tross for at jeg har rett i mine uttalelser, sier Bethune til Neste Klikk.

Innstillingen i rapporten vil gjelde for ansatte og lærere ved universiteter og høyskoler. Vitenskapelig ansatte i andre offentlige institusjoner, vil ikke omfattes av lovforslaget, og Bethune ville uansett falt utenfor.

- Regjeringen vil legge frem et lovforslag overfor Stortinget i løpet av neste vår, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. Han vil ikke si noe om andre forskningsinstutusjoner enn universiteter og høyskoler kommer til å omfattes av lovforslaget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus