Kan kua være mett i bare én mage?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kua har fire mager, et riktig så komplisert system, men hvorfor?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egil hadde følgende spørsmål:
«Kan en ku være kjempesulten i den ene magen, men stappmett i de tre andre?»

For å få svar på dette snedige spørsmålet tok jeg meg en prat med Odd Magne Harstad, som er professor i husdyrernæring ved Universitetet for miljø og biovitenskap.

At kua har fire mager vet vi jo alle, men hvorfor har kua fire mager?

- At kua har fire mager skyldes at hun gjennom lang tid er tilpasset en diett som består av gress og andre plantevekster. Gress inneholder stoffer som er tungtfordøyelige. For å kunne bryte ned og fordøye dette gresset, har kua fire mager.

- Magene kalles vomma, nettmage, bladmage og løpen. Det er løpen som er hovedmagen, og er det noen mager som kan sammenlignes med vår, så er det denne. De tre andre magene, eller formagene, er en tilpasning til gress, slik at kua kan utnytte dette.

- I vomma og nettmage er det masse mikrober som bryter ned fôret og produserer kjemiske forbindelser som kua kan utnytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nettmage er på en måte en del av vomma. Nettmagens oppgave er å holde tilbake fremmedlegemer, slik som stein, sand, spiker, streng, og så videre.

I all verden ... hva skjer med disse legemene, da?

- De blir kapslet inn og blir værende der. Åpner du opp nettmagen til en gammel ku, finner du disse innkapslede objektene. Nå til dags legger en ofte en magnet i nettmagen, slik at metaller fester seg og uskadeliggjøres.

- ?!?

- Ja, magneten føres inn gjennom svelget av en veterinær.

- Kua er jo en drøvtygger. Det betyr at maten gulpes opp igjen. Det er nettmagen som styrer dette. Hvis ikke nettmagen er fornøyd med fordøyelsen, går fôret tilbake til vomma og blir deretter gulpet opp og tygd på nytt, tilsatt spytt og svelgt ned i vomma igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ok, men hva med bladmagen?

- Fra nettmagen går det en kanal til bladmagen, som igjen er forbundet med løpen, som jo er lik vår mage.

- Når det gjelder bladmagen så skal jeg ikke si så mye annet om den enn at den tar opp vann og en del andre stoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kua lever jo på gress. Kan vi mennesker leve av det?

- Vi kan ikke leve på gress siden vi ikke har det samme systemet som kua. Dette blir veldig teoretisk, men hadde vi hatt samme magene som kua så kunne vi også levd på gress.

Men hva hvis vi fjernet en av magene, hva ville skjedd da?

- Det ville ikke fungert. Kua er avhengig av magene sine.

Kan en ku være kjempesulten i den ene magen, men stappmett i de tre andre?

- Nei, normalt ikke. De signaler som sier at kua er mett gjelder først og fremst i vomma. Er den mett i vomma, så er den som regel mett i de andre magene også. Dette gjelder når alle ting er normale og fungerer som det skal.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.