Har redusert sykefraværet – straffes med 50 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens nye sykelønnsordning gir Posten 50 millioner kroner i økte kostnader, sier Posten i en pressemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HMS-JOBBING: Konsernsjef Dag Mejdell har økt satsing på HMS som en prioritert oppgave. Her er han på besøk på brevsenteret i Drammen i juni. Til venstre distribusjonsleder Heidi Fredriksen og til høyre Bård Yngve Pettersen. Foto: Tina Mari FlemHMS-JOBBING: Konsernsjef Dag Mejdell har økt satsing på HMS som en prioritert oppgave. Her er han på besøk på brevsenteret i Drammen i juni. Til venstre distribusjonsleder Heidi Fredriksen og til høyre Bård Yngve Pettersen. Foto: Tina Mari Flem

Dette kommer etter at Posten har lyktes med å redusere sykefraværet med 15 prosent siden IA-avtalen ble inngått i 2002.


Tidlig ute med IA


Posten har beregnet effekten av regjeringens nye sykelønnsordning til å bli 50 millioner kroner i økte kostnader hvert år. Posten var en av de første bedriftene i Norge som inngikk IA-avtale sommeren 2002 og har siden den gang redusert sykefraværet med 15 prosent.

Regjeringen har varslet av arbeidsgiverne i fremtiden må betale 20 prosent av sykepengeutgiftene fram til seks måneder av sykefraværet, og 10 prosent av utgiftene de resterende seks månedene. Som en delvis kompensasjon for de økte utgiftene reduseres samtidig arbeidsgiverperioden, hvor arbeidsgiverne belastes alle utgiftene, med to dager, fra 16 til 14.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalebrudd


- Vi opplever regjeringens nye sykelønnsordning som et avtalebrudd. Nå blir vi straffet med betydelige merkostnader selv om vi har lyktes med å få ned sykefraværet, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge i pressemeldingen.

- I Posten har vi lagt stor vekt på å ha en åpen arbeidsplass med rom for alle - og vi har de siste årene fått både IA-pris og Mangfoldpris for vår innsats. Den nye sykelønnsordningen kan bli et tilbakeslag for dette arbeidet, sier Mejdell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornyet satsing


Siden Mejdell kom til Posten som ny konsernsjef i januar i år, har han igangsatt en fornyet satsing på helse, miljø og sikkerhet (HMS) for ytterligere å få ned sykefravær og fraværsskader i Posten.

- Sykefraværet i Posten er fortsatt for høyt, og vi må forsterke innsatsen for ytterligere å få det ned. Godt samarbeid og forpliktende avtaler mellom partene i arbeidslivet, er den beste måten for å oppnå resultater, sier Mejdell.

Fra 11,3 til 9,6 prosent


Sykefraværet i Posten Norge (morselskapet) var 9,6 prosent i 2005 som tilsvarer en nedgang på 15 prosent fra 2002 da sykefraværet var 11,3 prosent. For Posten-konsernet har sykefraværet gått ned fra 10,2 prosent i 2003 til 8,8 prosent i 2005.