Filmklikk: Virkeligheten er best på kino

Hvorfor betale for å se fantasimonstre gå berserk eller skuespillere late som om de forelsker seg i hverandre, når virkeligheten overgår det meste, på godt og vondt? Ukas Filmklikk snuser rundt i doku

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liker du å bli skikkelig skremt i kinomørket? Ser du absolutt alt som settes opp av skrekk og thrillere?

"En ubehagelig sannhet". (Foto: UIP)

Følg med: Neste helg er det norsk kinopremiere på filmen enkelte mener er tidenes mest skremmende. Mer fryktinngytende enn «The Exorcist».

Men «En ubehagelig sannhet» har ikke diktet opp sitt uhyggelige monster. Filmen er skremmende fordi uhyret - global oppvarming - er ekte og det kommer snart og tar deg!

Noe beroligende

Etter å ha sett den trenger du kanskje å gjenvinne troen på livet og det gode i mennesket. Da kan du for eksempel se en av de norske gromdokumentarene «Kabal i hjerter » eller «It's Hard to Be a Rock'n Roller», som går på norske kinoer for tiden.

Eller du kan roe nervene med en jordnær musikkdokumentar som «Neil Young: Heart of Gold».

"When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts". (Foto: HBO)

Når du har mobilisert nok energi til mer hard virkelighet kan du for eksempel oppsøke «Black Gold». Den handler om kaffe, verdens urettferdighet og vil nok få deg til å tenke deg to ekstra ganger om neste gang du får lyst på en dobbel latte.

Eller du kan ta en titt på Spike Lees siste film «When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts», der han plukker fra hverandre myndighetenes takling av orkanen Katrinas herjinger i New Orleans i fjor høst.

Virkeligheten gjør comeback

Det er ikke så mange år siden enkelte okket seg ved ordet «dokumentarfilm», og automatisk tenkte på traurige pedagogiske saker à la «Fra såkorn til brød» eller «På misjonsmarken i Belgisk Kongo».

"Store gutter gråter ikke". (Foto: Europafilm A/S)

De senere år har folk som Michael Moore («Fahrenheit 9/11») og Morgan Spurlock («Super Size Me») og våre hjemmelige Sigve Endresen («Store gutter gråter ikke»), Knut Erik Jensen («Heftig og begeistret») og ikke minst Margreth Olin («Ungdommens råskap»), åpnet en del øyne for hva dokumentarfilm kan være.

Men det er ingen selvfølge at de beste filmene kommer på en kino eller en tv-kanal nær deg.

Spike Lees ovennevnte film er for eksempel på over fire timer, laget for fjernsyn og kommer neppe på kino. «Black Gold» ble vist i på filmfestivalen i Haugesund, skal vises under Film fra Sør-festivalen i oktober og det jobbes med å få den i ordinær kinodistribusjon etter hvert. Men det er ingen garantier.

Hvordan få sett godsakene?

En stor utfordring for dokumentarfilm er å bli godt nok tilgjengelig. Selv de største prosjektene har små budsjetter i forhold til fiksjonsfilm, også når det gjelder markedsføring og distribusjon.

"The Corporation". (Foto: Films Transit International)

De siste årene har det derfor blitt stadig mer vanlig med alternative strategier og nettverk for å spre filmene til flest mulig.

Filmskapere som oppfordrer til handling og videre engasjement for en sak, utvikler gjerne omfavnsrike Internett-sider med informasjon, nyheter, diskusjonsforum og muligheter for å kjøpe eller laste ned de aktuelle filmene.

Her finner du noen slike nettsteder:

* «The Corporation»

* Michael Moores hjemmeside

* «The Yes Men»

* «Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism»

* «En ubehagelig sannhet»

* «Black Gold»

Ærerik historie

Slike sider konsentrerer seg selvsagt mest om ferske filmer, men dokumentarfilm har en lang historie, faktisk lenger enn fiksjonsfilmen. Det er riktignok en historie fylt av tusener på tusener timer med møkkakjedelig, langdryg, faktatung skit og uverdig propaganda, men også med utallige mesterverk og store filmskapere.

Har du for eksempel hørt om folk som Dziga Vertov, D.A. Pennebaker, Frederick Wiseman eller Maysles-brødrene? Eller filmer som Salesman, Don't Look Back, Night & Fog, Titcut Follies eller Hoop Dreams?

Dersom du har fått smaken på dokumentarfilm, og lurer på hva som bør sees kan du starte med lista over tidenes 20 beste dokumentarer som ble stemt fram av the International Documentary Association (IDA) i 2002.

De fleste filmene på lista - kanskje alle - er tilgjengelige på dvd, og kan kjøpes over nettet dersom dokumentarhylla hos din lokale videopusher er mindre enn velutstyrt.

"Fast, Cheap and Out of Controll". (Foto: Columbia TriStar Home Entertainment)

Personlig vil jeg spesielt anbefale Errol Morris' litt bortgjemte og halvglemte «Fast, Cheap and Out of Controll» som kom på IDAs 14. plass. Det er en helt ubeskrivelig fascinerende sak om en løvetemmer, en robotdesigner, en rotteforsker og en gammal kis som klipper dyreskikkelser av busker. Den handler om deg og meg.

Se mer på tv

Ellers er et godt tips å lese fjernsynets programoversikt litt grundig og utenom allfarvei. Her dukker det stadig opp gamle dokumentarklassikere og nye gromfilmer, men de snikes ofte ubemerket inn langt utenom prime time. Spesielt er SVT en gullgruve for de som leter litt.

For de som tåler å reise litt, finnes det haugevis med dokumentarfilmfestivaler rundt om i verden. I Norge har vi en koselig en i Volda , Cinemateket i Oslo arrangerer en europeisk dokumentarfilmfestival på vårparten, mens Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni har et solid dokumentarprogram med både langt og kort film.

Entusiaster har for øvrig etablert en nettportal med oversikt over alle dokmentarfilmvisninger i Oslo-området.

Har du sett en dokumentar du synes alle burde se, eller har andre tips, spørsmål eller kommentarer om film så nøl ikke med å sende et lite pip til ingvald@startsiden.no.

Ukas trailer:

«49 Up»

"The Up Series".

Det måtte jo bli en dokumentar denne gangen og ikke hvilken som helst. «49 Up» er det foreløpig siste kapittelet i en av historiens mest fantastiske filmprosjekter. Michael Apted startet det for 42 år siden, og han holder på fremdeles.

I 1964 portretterte han fjorten britiske sjuåringer foran kamera. De snakket om sine fremtidsplaner og hvordan livet var. Siden har Apted oppsøkt og filmet dem hvert syvende år. I denne filmen er de blitt 49 år. Hvilke drømmer har de fått oppfylt? Hvilke kort har skjebnen gitt dem underveis? Har de det bra? Filmen dokumenterer livet mens det utfolder seg. Barna blir ungdommer, voksne, får jobber, ektefeller, egne barn og så videre. Noen sliter tungt. Andre lykkes. «49 Up» kom ikke på kino i Norge, men dukker sikkert opp på dvd. Fram til det skjer kan du la deg fascinere av de seks første bolkene som er ute som dvd-boks.

Ukas filmsite:

«Frontline»

"The Torture Question". (Foto: Frontline)

Et framifrå selskap som lager dyptpløyende fjernsynsdokumentarer det er verdt å se. Og her kan du se dem! Siden oppstarten i 1983 har de produsert rundt 500 tv-dokumentarer, og en god del av dem har de lagt gratis ut på disse nettsidene. I en tid da mange gremmes over forfall innen tv-journalistikken i USA, slår Frontline sine svingslag for grundig arbeid om vesentlige tema.

Ellers finner du her en imponerende liste over helaftens dokumentarfilmer som er tilgjengelig på nett, men det er usikkert om alle ligger lovlig ute.

Du finner for øvrig pekere til flere online dokumentararkiver i Filmklikk for et par uker siden da jeg skrev om film på nett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Siste nytt
17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus