Meny

Filmklikk: Virkeligheten er best på kino

Hvorfor betale for å se fantasimonstre gå berserk eller skuespillere late som om de forelsker seg i hverandre, når virkeligheten overgår det meste, på godt og vondt? Ukas Filmklikk snuser rundt i doku

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liker du å bli skikkelig skremt i kinomørket? Ser du absolutt alt som settes opp av skrekk og thrillere?

"En ubehagelig sannhet". (Foto: UIP)

Følg med: Neste helg er det norsk kinopremiere på filmen enkelte mener er tidenes mest skremmende. Mer fryktinngytende enn «The Exorcist».

Men «En ubehagelig sannhet» har ikke diktet opp sitt uhyggelige monster. Filmen er skremmende fordi uhyret - global oppvarming - er ekte og det kommer snart og tar deg!

Noe beroligende

Etter å ha sett den trenger du kanskje å gjenvinne troen på livet og det gode i mennesket. Da kan du for eksempel se en av de norske gromdokumentarene «Kabal i hjerter » eller «It's Hard to Be a Rock'n Roller», som går på norske kinoer for tiden.

Eller du kan roe nervene med en jordnær musikkdokumentar som «Neil Young: Heart of Gold».

"When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts". (Foto: HBO)

Når du har mobilisert nok energi til mer hard virkelighet kan du for eksempel oppsøke «

Black Gold

». Den handler om kaffe, verdens urettferdighet og vil nok få deg til å tenke deg to ekstra ganger om neste gang du får lyst på en dobbel latte.

Eller du kan ta en titt på Spike Lees siste film «When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts», der han plukker fra hverandre myndighetenes takling av orkanen Katrinas herjinger i New Orleans i fjor høst.

Virkeligheten gjør comeback

Det er ikke så mange år siden enkelte okket seg ved ordet «dokumentarfilm», og automatisk tenkte på traurige pedagogiske saker à la «Fra såkorn til brød» eller «På misjonsmarken i Belgisk Kongo».

"Store gutter gråter ikke". (Foto: Europafilm A/S)

De senere år har folk som Michael Moore («Fahrenheit 9/11») og Morgan Spurlock («Super Size Me») og våre hjemmelige Sigve Endresen («Store gutter gråter ikke»), Knut Erik Jensen («Heftig og begeistret») og ikke minst Margreth Olin («Ungdommens råskap»), åpnet en del øyne for hva dokumentarfilm kan være.

Men det er ingen selvfølge at de beste filmene kommer på en kino eller en tv-kanal nær deg.

Spike Lees ovennevnte film er for eksempel på over fire timer, laget for fjernsyn og kommer neppe på kino. «Black Gold» ble vist i på filmfestivalen i Haugesund, skal vises under Film fra Sør-festivalen i oktober og det jobbes med å få den i ordinær kinodistribusjon etter hvert. Men det er ingen garantier.

Hvordan få sett godsakene?

En stor utfordring for dokumentarfilm er å bli godt nok tilgjengelig. Selv de største prosjektene har små budsjetter i forhold til fiksjonsfilm, også når det gjelder markedsføring og distribusjon.

"The Corporation". (Foto: Films Transit International)

De siste årene har det derfor blitt stadig mer vanlig med alternative strategier og nettverk for å spre filmene til flest mulig.

Filmskapere som oppfordrer til handling og videre engasjement for en sak, utvikler gjerne omfavnsrike Internett-sider med informasjon, nyheter, diskusjonsforum og muligheter for å kjøpe eller laste ned de aktuelle filmene.

Her finner du noen slike nettsteder:

* «The Corporation»

* Michael Moores hjemmeside

* «The Yes Men»

* «Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism»

* «En ubehagelig sannhet»

* «Black Gold»

Ærerik historie

Slike sider konsentrerer seg selvsagt mest om ferske filmer, men dokumentarfilm har en lang historie, faktisk lenger enn fiksjonsfilmen. Det er riktignok en historie fylt av tusener på tusener timer med møkkakjedelig, langdryg, faktatung skit og uverdig propaganda, men også med utallige mesterverk og store filmskapere.

Har du for eksempel hørt om folk som Dziga Vertov, D.A. Pennebaker, Frederick Wiseman eller Maysles-brødrene? Eller filmer som Salesman, Don't Look Back, Night & Fog, Titcut Follies eller Hoop Dreams?

Dersom du har fått smaken på dokumentarfilm, og lurer på hva som bør sees kan du starte med lista over tidenes 20 beste dokumentarer som ble stemt fram av the International Documentary Association (IDA) i 2002.

De fleste filmene på lista - kanskje alle - er tilgjengelige på dvd, og kan kjøpes over nettet dersom dokumentarhylla hos din lokale videopusher er mindre enn velutstyrt.

"Fast, Cheap and Out of Controll". (Foto: Columbia TriStar Home Entertainment)

Personlig vil jeg spesielt anbefale Errol Morris' litt bortgjemte og halvglemte «

Fast, Cheap and Out of Controll

» som kom på IDAs 14. plass. Det er en helt ubeskrivelig fascinerende sak om en løvetemmer, en robotdesigner, en rotteforsker og en gammal kis som klipper dyreskikkelser av busker. Den handler om deg og meg.

Se mer på tv

Ellers er et godt tips å lese fjernsynets programoversikt litt grundig og utenom allfarvei. Her dukker det stadig opp gamle dokumentarklassikere og nye gromfilmer, men de snikes ofte ubemerket inn langt utenom prime time. Spesielt er SVT en gullgruve for de som leter litt.

For de som tåler å reise litt, finnes det haugevis med dokumentarfilmfestivaler rundt om i verden. I Norge har vi en koselig en i Volda , Cinemateket i Oslo arrangerer en europeisk dokumentarfilmfestival på vårparten, mens Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni har et solid dokumentarprogram med både langt og kort film.

Entusiaster har for øvrig etablert en nettportal med oversikt over alle dokmentarfilmvisninger i Oslo-området.

Har du sett en dokumentar du synes alle burde se, eller har andre tips, spørsmål eller kommentarer om film så nøl ikke med å sende et lite pip til ingvald@startsiden.no.

Ukas trailer:

«49 Up»

"The Up Series".

Det måtte jo bli en dokumentar denne gangen og ikke hvilken som helst. «49 Up» er det foreløpig siste kapittelet i en av historiens mest fantastiske filmprosjekter. Michael Apted startet det for 42 år siden, og han holder på fremdeles.

I 1964 portretterte han fjorten britiske sjuåringer foran kamera. De snakket om sine fremtidsplaner og hvordan livet var. Siden har Apted oppsøkt og filmet dem hvert syvende år. I denne filmen er de blitt 49 år. Hvilke drømmer har de fått oppfylt? Hvilke kort har skjebnen gitt dem underveis? Har de det bra? Filmen dokumenterer livet mens det utfolder seg. Barna blir ungdommer, voksne, får jobber, ektefeller, egne barn og så videre. Noen sliter tungt. Andre lykkes. «49 Up» kom ikke på kino i Norge, men dukker sikkert opp på dvd. Fram til det skjer kan du la deg fascinere av de seks første bolkene som er ute som dvd-boks.

Ukas filmsite:

«Frontline»

"The Torture Question". (Foto: Frontline)

Et framifrå selskap som lager dyptpløyende fjernsynsdokumentarer det er verdt å se. Og her kan du se dem! Siden oppstarten i 1983 har de produsert rundt 500 tv-dokumentarer, og en god del av dem har de lagt gratis ut på disse nettsidene. I en tid da mange gremmes over forfall innen tv-journalistikken i USA, slår Frontline sine svingslag for grundig arbeid om vesentlige tema.

Ellers finner du her en imponerende liste over helaftens dokumentarfilmer som er tilgjengelig på nett, men det er usikkert om alle ligger lovlig ute.

Du finner for øvrig pekere til flere online dokumentararkiver i Filmklikk for et par uker siden da jeg skrev om film på nett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal
Siste nytt
18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus