Høye folk er smartest

Ikke før har de kortvokste klart å reise seg fra nyheten om at høye kollegaer tjener mer, før forskere slår i bordet med en ny, nedslående forskningsrapport ...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Ikke bare tjener høye folk i gjennomsnitt mer. De er i gjennomsnitt smartere også. Det mener i hvert fall Anne Case og Christina Paxson fra det amerikanske Princeton Universitetet.

Amerikaneren Robert Wadlow regnes for å ha vært verdens høyeste mann. Da han var på sitt høyeste var han 272 cm. Hvor smart han var vites ikke.Amerikaneren Robert Wadlow regnes for å ha vært verdens høyeste mann. Da han var på sitt høyeste var han 272 cm. Hvor smart han var vites ikke.

I en rapport publisert av National Bureau of Economic Research, skriver de at man allerede i treårsalderen kan se at høye barn gjør det bedre enn gjennomsnittet på kognitive tester.

Funnene i undersøkelsen

deres er hovedsakelig basert på to britiske studier hvor man fulgte barn født i 1958 og 1970 gjennom oppveksten og voksenliv, samt en amerikansk studie på høyde og yrkesvalg.

Andre studier trekker frem faktorer som at høyere mennesker har bedre helse, mens lave mennesker kan slite med diskriminering og dårlig selvtillit, for å forklare hvorfor korte mennesker får dårligere lønn.

Anne Case og Christina Paxson tror enda flere faktorer spiller inn:

- Vi ser en tendens til at høye folk ofte trekkes mot høylønnsyrker som gjerne stiller større krav til tallforståelse og verbale ferdigheter, skriver de.

De mener å kunne påvise

at en høydeforskjell på 10 centimeter kan utgjøre hele ti prosent høyere lønn. Men de poengterer at ytelsesevnen kommer til syne lenge før de høye går inn i arbeidslivet. Både forsterstadiet og tiden opp til barnet er tre år er viktige perioder for å avgjøre høyde og framtidig kognitive ferdigheter.

- Dette er en periode av livet der barnet vokser mye, og der behovet for næring er svært høyt, skriver Case og Paxson. De bekrefter dermed tidligere studier som viser at riktig næringsinntak tidlig i livet kan være avgjørende for både intelligens og høyde.

Ettersom forskerne

bare tok utgangspunkt i folk fra Storbritannia og USA, poengterer Case at undersøkelsen muligens ikke vil gjelde for andre steder.

Og hvor høye forskerne er? De er begge 1,74 cm. Altså godt over gjennomsnittshøyden for amerikanske kvinner.

Kilde: Reuters.

Personvernpolicy