Så stor er sjansen for å vinne i lotto

Å si at sjansen til å vinne i lotto er stor, er nok en overdrivelse. Les om hvor stor sjansen er for å vinne de ulike premiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Erik fra Elverum lurer på følgende:
«Jeg vet at sjansen for å vinne førstepremien i lotto er en til cirka fem millioner. Men hvordan regnes dette ut? Er det forresten like vanskelig å få seks rette + ett tilleggstall som å få syv rette?»

Uten at jeg har regnet på det, vil jeg anta at det er like stor sjanse for å finne en konkret person i Oslo sentrum mens du har bind for øynene, som det er å vinne førstepremien i Lotto. Lotto er et sjansespill som arrangeres av Norsk Tipping. Selv om sjansen for til å vinne førstepremien er liten, ér jo sjansen likevel tilstede.

Lotto går ut på å velge ut syv tall som du håper vil bli trukket ut som vinnertall av i alt 34 tall. I tillegg til de syv vinnertallene trekkes tre såkalte tilleggstall.

Den teoretiske sjansen for å vinne en premie overhodet, er 1:138, mens vinnersannsynligheten for førstepremien er 1:5 379 616, for å være helt nøyaktig.

Utregningen av dette gjøres etter følgende formel:


Det kreves noe matematikkunnskaper for å forstå formelen. Okei, vi vet at vi har totalt 34 tall, og at du må ha syv rette for å vinne toppgevinsten. Vi fyller inn disse tallene. Formelen blir da seende ut som følger:


Derfor er sjansen får å få 7 rette 1 av 5 379 616. I praksis betyr det at du har 0,00000018 prosent sjanse til å stikke av med førstepremien. Sjansen er vel like stor for at du en dag våkner opp som bestemor, Erik.

Du spør også om det er like vanskelig å få seks rette + ett tilleggstall som å få syv rette. Jeg skal ikke vise selve utregningen her, men sjansen for å få denne premien er 21 / 5 379 616.

Totaloverrsikt over noen av vinnersjansene:

Antall rette:

Sjanse:

Sjanse:

7

1 / 5379616

1. premie

6 + 1

21 / 5379616

2. premie

6

168 / 5379616

3. premie

5 + 2

63 / 5379616

4. premie


Så, Erik, jeg ville heller satset på knallharde lønnsforhandlinger med sjefen, fremfor å tro at fremtiden kan bygges ved hjelp av lotto.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.Personvernpolicy