Greit med flørting?

Lettkledde pene kvinner og menn sprader omkring på stranda og i parker. Men hvor lurt er det med uskyldig flørting og titting hvis du allerede er i et fast forhold?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch.

Du går hånd-i-hånd med kjæresten din, og oppdager plutselig at vedkommendes oppmerksomhet er et helt annet sted: Øynene hans eller hennes er klistret fast til et menneske på den andre siden av gata, eller på en som løper leddkledd ut i vannet. Du merker aggresjonen stige inni deg.

Slik takler du utroskap.

Sjalusi er en følelsesreaksjon som består av fortvilelse, tristhet og sinne over at en annen blir gjenstand for interesse, omsorg eller kjærlighet fra en person som man vil skal ha en selv som hovedinteresse.

Utro trebarnsfar.

- Sjalusi er beskrevet hos barn helt ned til to-års alderen. Sannsynligvis er sjalusi en følelse som har hatt en viktig funksjon i forhold til å ivareta relasjoner, som er viktig for overlevelse. Man kan se på sjalusi som en følelse som er grunnlagt i oss som mennesker, og som vi har større eller mindre behov for å trekke frem, forklarer lege og psykolog Elsa Almås.

Mange forbinder sjalusi med noe negativet, men neste gang din kjære har parkert øynene hos en annen, kan du kanskje stoppe opp litt og kjenne på hva du virkelig føler?

- Ikke bare av praktiske grunner, men også fordi følelsemessige bindinger til andre er viktige for å holde relasjoner stabile. Det gjør vondt når vi tror vi står i fare for å miste en person vi er følelsemessig bundet til, sier Almås.

Flere kvinner bruker nettet til å være utro enn menn.

Hun mener at det stort sett er sunt og fornuftig å flørte og titte litt på andre, selv om man er i et fast forhold.

- Dersom det gjøres i forståelse med partneren, og at det er klart at det ikke skjer noe mer enn det alle kan se og synes er OK. Det finnes grenser i de fleste miljøer for hva som er akseptabel flørting. Det er derfor viktig å vise sosial intelligens og forholde seg innen normene for hva de fleste synes er akseptabelt, sier psykologen.

Men sjalusi kan uten tvil også være vanskelig .

Ødeleggende sjalusi
I følge Almås kan det være galt å være sjalu når følelsen fremkommer som et resultat av ubegrunnede fantasier.


- Sjalusi blir også ødeleggende når en begrenser et annet menneskes bevegelsesfrihet. Eller binder et annet menneske til seg slik at det andre menneskets behov ikke blir tatt hensyn til, sier hun.

Hvordan kan man så unngå å bli sjalu?

- Trygghet er viktig. Sannsynligvis er det viktig å oppleve trygghet tidlig i livet, og oppleve at relasjoner til mennesker en er avhengig av, er stabile. For å unngå sjalusi, er det viktig å spille med åpne kort . I parforhold kan det forebygge sjalusi at en forteller hva en gjør og at en holder avtaler, sier Almås.

Helt til slutt legger hun til at i det øyeblikk den ene må begynne å lure, kan spiren for utvikling av sjalusi virkelig være lagt..

Mange lyver til kjæresten sin.

Personvernpolicy