Kurert av fargen oransje

En student som bare kunne lese og skrive opp ned har endelig blitt kurert - av fargen oransje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Man kan si mye om oransje, men det er neppe en farge som har for vane å redde dagen.

(Foto: turbosquid.com)(Foto: turbosquid.com)

Men det viser seg nå at oransje har funnet sitt kall: Hører den snakk om at noen bare kan lese og skrive opp ned, ja, da stiller den opp. Da tar oransje på seg sin appelsinfargede superheltdrakt og ordner opp i sakene.

17 år gamle Gemma Williams fra Nord-England opplevde nylig at oransje ble redningen. Hun hadde det nokså underlige og veldig upraktiske problemet at hun bare kunne lese og skrive opp ned, skriver Mirror.

Dette gjaldt også ved bruk av datamaskin - da måtte skjermen stå på hodet.

Men nå er altså det litt uvanlige problemet løst, takket være oransje ark og filtre.

- Før, da jeg snudde en bok opp ned, ga det mening. Nå kan jeg lese og skrive riktig vei, sier Gemma.

- Det gjør jeg ved at jeg legger et oransje filter over ordene jeg vil lese, og at jeg bruker oransje ark for å skrive riktig vei.

Men hvorfor oransje?



Ifølge blant andre professor John Stein ved Universitetet i Oxford, kommer lese og skrivevansker av skader i nervecellene som kobler netthinnen sammen med den visuelle delen av hjernebarken.

Disse cellene reagerer sterkest på gul-oransje lys. Dermed kan altså fargefiltre og fargede ark være løsningen på problemet.

Noen dyslektikere opplever også at fargelinser eller briller med fargede glass kan hjelpe, ved at de filtrere ut den gul-oransje delen av lyset.

Personvernpolicy